« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
AHA!

5 savjeta za uspješno planinarenje

Planine su nešto zaista izvanredno i sjajno je to što u njima možemo uživati čak i ako nismo u nekoj osobitoj kondiciji

Nema većeg gušta...
Nema većeg gušta... (Shutterstock)
Više o

savjeti

,

odjeća

,

obuća

,

planinarenje

,

planine

Planinarenje ćemo rijetko nazvati sportom, prije hobijem ili rekreacijom, no koristi koje donosi za organizam su višestruke, kako na fizičkom, tako i na psihičkom planu - vjerojatno nema osobe koja se usponom na neki vrh neće osjećati jednostavno sjajno.

Planine su nešto zaista izvanredno i odlično je to što u njima možemo uživati čak i ako nismo u nekoj osobitoj kondiciji. Istina, nećemo osvajati visoke vrhove, ali ćemo uživati u šumi, pogledu, šetnji i druženju.

Planinarenje za početnike svodi se na 5 vrlo važnih stavki. 

Cipele - preporučuje se investirati u dobru obuću za planinarenje - gojzerice (dobro je i da imaju vibram džon). Kod kupnje vodite računa o tome da budu broj veće kako biste sačuvali nokte na nogama. Naime, kada se spuštate niz planinu, stopalo se u cipeli pomiče prema naprijed i, ukoliko u njoj nema mjesta, nabijamo prste i stradaju nokti. Stoga je vrlo važno imati gojzerice broj veće od uobičajenih cipela koje nosite. 

Svoje nove gojzerice prvo malo proštejate po susjedstvu pa tek onda krenite s njima u planine kako biste izbjegli žuljeve. S obzirom da su gojzerice skupe, čekajte sniženja. Nerijetko su na akciji i 50 posto jeftinije pa odlične gojzerice možete kupiti već za 400 - 500 kuna. 

Gamaše - odlučite li se za niske gojzerice (iako je dobro uzeti one što fiksiraju gležanj) trebat ćete i gamaše. To su navlake od nepropusnog materijala koje navlačimo preko gojzerica i hlača, a čuvaju nam noge od vlage, blata i snijega. Cijena im se kreće od oko 100 pa do nekih 700 kuna.

Odjeća - kao i kod trčanja, i za planinarenje je dobro odjenuti funckionalnu robu koja se brzo suši te u ruksaku ponijeti rezrevne čarape, donji veš i majicu. Kada dođete do svoje destinacije bit ćete znojni i vjerojatno će vam biti hladno. Većina planinarskih domova ima uz peći mjesta za sušenje odjeće pa ćete se presvući u suhu rubu, time odmah i ugrijati te uživati u zasluženom ručku.

Što ponijeti u ruksaku - osim rezervne odjeće, a ovisno o duljini staze i težini uspona, uzmite sendvič ili grickalice (lješnjake, orahe) i obavezno vodu i maramice. Važno je i da vam mobitel bude pun ukoliko dođe do nepredviđenih situacija. 

Zakoni planine - planinari njeguju jedan lijepi običaj da se međusobno pozdravljaju kada se sretnu, bez obzira što se ne poznaju. Usvojite ga i vi. Vidjet ćete koliko prija nečiji osmijeh. Kako bi svi uživali u miru šume i planinskih prostranstava, nemojete se derati dok pričate. U planini smo gosti i moramo je poštovati.

Vodite računa da siđete prije mraka (ako smo tako planirali) i da ne precjenjujete svoje mogućnosti. Također je važno da u planini ostavimo samo stope. Svo smeće nosimo sa sobom. 

Za početak birajte jednostavnije staze i lakše uspone. Možete se učlaniti i u neko planinarsko društvo. Sretnici smo jer je Hrvatska zemlja bogata prirodnim ljepotama i ima vrhova s kojih puca prekrasan pogled, a dostupni su prosječnom planinaru. Na vas Dinara, Velebit, Učka, Plešivica, Medvednica, Psunj, Papuk, Klek, Krndija. 

01.11.2017. 11:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh