« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina
ZAPAMTITE!

5 savjeta kako se pripremiti za sezonu sunčanja

Kako bi bili spremni na kratke haljinice i suknje u kojima se vide preplanule noge, važno je kvalitetno se pripremiti iznutra i izvana na veću dozu vitamina D... ali i opakih UV zraka

Na što sve treba paziti
Na što sve treba paziti (Arhiva)
Više o

zaštita

,

sunčanje

,

koža

,

priprema

Sunčanje je omiljena zabava u toplim danima, no na sreću već neko vrijeme je jasno da se ne možete samo izvaliti na sunce (većinom) golog tijela i roštiljati se do iznemoglosti - treba se pravilno zaštititi, ali jednako tako i pripremiti.

Kako biste zaradili traženi preplanuli ten, no ne i opekotine ili velike probleme s kožom, prije nego što se bez razmišljanja ubacite u kratke haljinice i suknje u kojima se vide preplanule noge, važno je kvalitetno se pripremiti iznutra i izvana na veću dozu vitamina D, ali i UV zraka. 

Priprema tijela na sunčanje

Hidratiziranje kože - kao što vjerojatno znate, hidratantne kreme nemaju SPF faktor, ali pomažu u prevenciji opekotina i oporavljanju kože od sunca. Sunčanje isušuje kožu što je čini vrlo osjetljivom na UV zrake. Hidratizacijom kvalitetnim kremama obnavlja se površinski i zaštitni sloj kože, a možete se poslužiti i prirodnim uljima jojobe i badema.

Odabir prave kremu za sunčanje - krema za sunčanje s odgovarajućim SPF faktorom bit će vaš najvažniji saveznik u borbi protiv opeklina. Kremu nanesite u dovoljno bogatom nanosu, ali nema potrebe s pretjerivanjem jer na taj način nećete ojačati zaštitu. Kremu za sunčanje najbolje je nanositi minimalno pola sata prije izlaganja suncu, a čak i one vodootporne jer dobro obnavljati. 

Pravilna prehrana - glavni dio pripreme za sunčanje dolazi iznutra. Preporučuje se konzumacija namirnica bogatih beta-karotenom i vitaminom E koji pomažu organizmu u obrani od štetnih UV zraka. Hrana bogata karotenoidima je bundeva, špinat, mrkva, tikvica, mango, a vitamin E može se naći u bademovom ulju i orasima. 

Redovan piling - trebao bi biti obavezan korak prije izlaganja kože suncu. Pilingom se uklanja sloj mrtvih kožnih stanica pa se omogućuje da koža ravnomjerno potamni. Važno je na meku i "svježu" kožu nanijeti hidratantnu kremu kako bi ju zaštitili jer je nakon pilinga posebno osjetljiva. Između pilinga i izlaganja jakom suncu trebalo bi proći najmanje tri dana. 

Sprječavanje pigmentacije - dobro je uključiti morsku travu u svoj dnevni meni ili kroz suplemente. Morske trave ubrzavaju i jačaju metabolizam, a posebno dobro djeluju na jetru. Na taj način izlučuje višak hormona koju je odgovoran za hiperpigmentaciju. 

 

03.05.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh