« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
HE HE

5 razloga za više čokolade

Nije na odmet znati sve zdravstvene koristi čokolade kako vas ne bi ulovila grižnja savjesti nakon par kockica...

Tamna čokolada je riznica zdravlja
Tamna čokolada je riznica zdravlja (Dreamstime)
Više o

zdravlje

,

čokolada

,

tamna čokolada

Čokolada se smatra hranom bogova, koristila se kao valuta, a zdravija je što sadrži veću količinu kakaa - zato se tamna čokolada proglašava izrazito korisnom.

Stoga, nije na odmet znati sve zdravstvene koristi čokolade kako vas ne bi ulovila grižnja savjesti nakon par kockica...

Bogatstvo minerala - tamna čokolada obiluje kalijem, cinkom, selenom i željezom, a zanimljivo je da 100 grama tamne čokolade koja sadrži 70 posto i više kakaa osigurava čak 67 posto dnevne potrebe željeza. Osim minerala, sadrži i vitamine B1, B2, B5, B6, folnu kiselinu i beta-karoten. 

Bolje raspoloženje - čokolada sadrži feniletilamin (PEA), spoj koji mozak krene stvarati kada smo zaljubljeni. Feniletilamin "potiče" mozak u otpuštanju endorfina koji je zaslužan za dobro raspoloženje. 

Korisna je za mozak - tamna čokolada sadrži flavonoide koji pospješuju prokrvljenost mozga i neuronske veze, a samim time je pamćenje i mnogo uspješnije. Također, čak pomaže i kod bržeg oporavka nakon potresa mozga. 

Pomaže pri mršavljenju - tvrdi se da konzumiranje čokolade 20 minuta prije obroka stvara osjećaj sitosti jer dolazi do otpuštanja hormona koji šalje mozgu tu poruku. Na taj način nećemo konzumirati preveliku količinu hrane, nego okoliko koliko nam je potrebno. 

Zdraviji kardiovaskularni sustav - tmna čokolada pomaže u održavanju fleksibilnosti arterija. Također, sprječava grušanje i lijepljenje krvnih stanica i masnoća za stijenke arterija.

09.07.2019. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh