5 razloga za svakodnevnu kockicu čokolade
Tamnu čokoladu jednostavno ne smijemo izbaciti iz prehrane zbog velike količine korisnih tvari koje sadrži, no samo ona prava...
Čokolada je obično glavni krivac za sve, barem kod većine ljudi, jer kad se govori o višku kilograma i potrebi da nestanu, obično je prva na listi za odstrel namirnica koje se prestaje konzumirati.
No, to je dokazano pogrešno, jer tamna čokolada definitivno ne spada u tu kategoriju - prepuna je antioksidansa i polifenola koji sprječavaju razvoj bolesti srca i podižu raspoloženje.
Ako i dalje niste baš uvjereni da smo u pravu, evo 5 najboljih razloga da svakoga dana pojedete barem kockicu tamne čokolade:
Antioksidansi - nevjerojatno je da tamna čokolada i kakao imaju isti učinak na vaš organizam kao i zeleni čaj ili borovnica. Razlog tome je to što čokolada dolazi od zrna kakaa koje raste na kakao drvetu prepunom hranjivih tvari.
Imunitet - određene bolesti poput artritisa uzrokovane su preaktivnim odgovorom imunološkog sustava. Flavanoli koji se prirodno nalaze u tamnoj čokoladi i kakau dokazano potiskuju spojeve koji stvaraju takve imunološke reakcije u tijelu.
Inteligencija - iako nije dokazano da inteligentniji ljudi bolje prolaze u životu, znanstvenisi su dokazali da ljudi koji jedu flavanole iz kakaa postižu puno bolje rezultate na testovima kognitivnih funkcija.
Mozak - u čokoladi se nalazi velika koncentracija teobromina, prirodnog stimulatora i molekularnog "bratića" kofeina. Nedavno je dokazano kako upravo teobromin smiruje refleks kašljanja te pomaže u ublažavanju istog. Također, čokolada sadrži feniletilamin koji otpušta toliko željan endorfin i uzrokuje dobro raspoloženje i zaljubljivanje.
Srce - zdravlje srca ovisi o otvorenim, fleksibilnim arterijama bez raznih blokada koje uspješno provode krv po tijelu. Prirodne tvari u tamnoj čokoladi i kakao pomaže protoku krvi i smanjenju krvnog tlaka, a znanstvenici su dokazali da kakao uzrokuje i zdravije arterije.
Novi komentar