« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
PAMETNO TROŠENJE

5 proizvoda koje ne trebate kupovati (jer ih već imate u kući)

Ne morate baš za svaki posao u kućanstvu kupovati skupe proizvode, sve što trebate jest osvrnuti se oko sebi i shvatit ćete da većinu toga što vam treba već imate u svom domu

Fotografija vijesti
Više o

štednja

,

proljetno čišćenje

,

masna mrlja

,

kukci

,

osvježivač zraka

Prosječno kućanstvo troši puno novaca na različite vrste proizvoda za čišćenje ili održavanje kuće, a prizor ormarića u kojemu se nalazi i desetak takvih polupotrošenih proizvoda nije nikakva rijetkost. S druge strane, kod mnogih je stvari vrlo često slučaj da isti posao možete učiniti i sa sredstvima koje već imate u kući, ali vam se možda na prvi pogled to ne čini tako očitim. Osim što ćete na ovaj način uštedjeti nešto novaca, većina ovih proizvoda u sebi nemaju nikakvih štetnih kemikalija, što se nažalost ne može reći za industrijske proizvode. Donosimo vam najbolje ideje.

1. Čistači površina Unatoč tomu što smo svakodnevno bombardirani reklamama za milijun različitih vrsta proizvoda za čišćenje kućanskih površina, čistite li prozore, kupaonicu ili kuhinju vrlo je vjerojatno da već u svojoj špajzi imate sve što vam treba. WC školjku možete očistiti bilo kojim pićem koje u sebi sadrži kiselinu, poput Coca Cole (ili nekog drugog vama omiljenog ili manje omiljenog pjenušavog pića), a ukoliko želite oprati prljavštinu u kadi polovica grejpa utrljana u malo soli očistit će je bolje od bilo koje kemikalije. Isto tako, kuhinjske površine možete očistiti razrijeđenim octom ili bijelim vinom, a prozore ćete lako dovesti do sjaja koristeći najobičniji medicinski ili domaći alkohol.

2. Zamke za kukce Ukoliko vam je kuća prepuna različitih buba i insekata, kupovanje zamki pravo je bacanje novca. Kukci uvijek posjećuju površine u kući zbog toga što se na njima nalaze ostaci nekakve hrane, a to lako možete okrenuti u svoju korist. U visoku bocu ulijte malo jabučnog octa i gledajte kako se mušice naivno skupljaju u njoj. Stavite malo pudera za djecu ili izmrvljene krede na mjesta na kojima se skupljaju mravi i budite sigurni da ih tu više nećete vidjeti. Isto tako, koliko god čudno zvučalo, ukoliko počnete ostavljati povrće na vašim kuhinjskim površinama umjesto mrvica kruha ili druge hrane, kukci će ubrzo postati svjesni da vaša kuhinja više nije izvor dobre hrane te će prestati dolaziti.

3. Odčepljivači odvoda Idemo odmah razbiti jedan mit za koji su „zaslužne" sve te silne reklame o čudotvornim proizvodima. Kad vam se jednom začepi odvod, nema te kupovne kemikalije koja ga može odčepiti, budući da bi svaka kemikalija dovoljno jaka da razbije tvrdokorno začepljenje istovremeno izgrizla i cijevi. U situaciji kad vam se nešto ozbiljno začepi, jedino što možete jest zvati majstora ili sami pokušati odčepiti koristeći sajlu ili slične alate. Ipak, ukoliko vaša situacija nije tako kritična, već želite preventivno osigurati dobar protok u odvodu, ulijte u odvod prašak za pranje rublja pomiješan u nekoliko litara vruće vode. Budete li činili ovo par puta godišnje, gotovo je sigurno da nikada nećete imati većih problema.

4. Osvježivači prostora Iako je čudne i neugodne mirise u prostorijama u kojima živimo ponekad nemoguće izbjeći, to nipošto ne znači da morate kupovati skupe industrijske proizvode koji vam obećavaju miris Provanse u vašoj dnevnoj sobi. Na Internetu postoji puno recepata za „domaće" osvježivače prostora, od onih na bazi sode bikarbone i ugljena do vinskog octa, pa čak i novina. Ukoliko želite cijelu sobu ispuniti ugodnim mirisom, zašto se ograničiti na umjetne i čudne mirise iz lijepo oslikanih limenkih spremnika, kad je sasvim dovoljno da u zagrijanu pećnicu stavite malo vanilije, što će cijeloj kući dati miris tek ispečenih kolača.

5. Odstranjivači mrlja Malo nam što može pokvariti dan kao mrlja od hrane na odjeći neposredno prije važnog spoja ili poslovnog sastanka, ali situacija ipak nije toliko crna, koliko se čini na prvi pogled. Vinski je ocat odlično sredstvo za uklanjanje gotovo svih vrsta mrlja, a krema za brijanje radi odličan posao kad su masnije mrlje u pitanju (koje možete tretirati i izmrvljenom kredom). Deterdžent za pranje posuđa sjajan je način da uklonite mrlje od benzina, a aspirin je idealan za sve one mrlje od znoja na vašoj odjeći. Generalno je pravilo da pokušate što prije reagirati na nekakvo zaprljanje, budući da je određene tipove mrlja vrlo teško ukloniti jednom kad se potpuno osuše.

24.08.2011. 12:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh