« Život
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
EKIPA

5 prijatelja koje treba svaki čovjek

Postavlja se pitanje, koliko prijatelja zapravo trebamo, odnosno koliko njih možemo zvati pravim prijateljima, onima za cijeli život

Koliko velika treba biti ekipa?
Koliko velika treba biti ekipa? (Arhiva)
Više o

prijatelji

,

broj prijatelja

,

pravi prijatelji

Prijatelji nam definitivno trebaju u životu jer su osim dobrog društva i rame za plakanje, tu su kad ih trebamo, pomažu, uveseljavaju i rade još hrpu dobrih stvari za nas (nadamo se i obrnuto, naravno). No, koliko nam prijatelja zapravo treba u životu?

Ako vjerujemo znanosti, u prosječnom životu sklopimo oko 150 prijateljstava, kaže evolucijski biolog Robin Dunbar, a od svih njih u najuži krug zapravo nam ulazi tek njih - pet. Naravno, tu ne računamo "prijatelje" s društvenih mreža, govorimo samo o stvarnom životu.

Svaki od njih popunjava jednu ulogu u našem životu, pa evo koje su to:

Kolega - s njim ste na poslu i ne baš previše izvan njega, no idete zajedno na pauzu, uvijek uskače ako zatreba, daje vam radnu disciplinu, smiruje vas kad poludite na šefa i ostale kolege - ukratko, čini vam radno mjesto i više nego podnošljivim.

Majstor - sveznalica bez koje nikad ne bismo napravili dobar roštilj, složili CV, popravili pipu u kupaonici i sve što god možete zamisliti. Nemojte ga iskorištavati, jer će vam skresati u facu bez imalo zadrške. Čuvajte ga kao malo vode na dlanu.

Mentor - njega/nju uvijek prvo pitamo za savjet, jer uvijek zna što nam treba reći, iako možda nije najpametniji ili najmudriji u društvu. No, jednako tako, to je i osoba kojoj dozvoljavamo da nas konstruktivno kritizira bez zamjeranja, jer znamo da nas vraća na pravi put.

Solo igrač - kroz život nam ta osoba uvijek služi kao glavni adut kad su u pitanju veze i potrag za partnerom, jer uvijek ima pravi savjet, zna kako vratiti samopouzdanje nakon prekida, a ima i još jednu vrlo pozitivnu ulogu - daje nam energiju, bilo kada i bilo gdje.

Sportivo - njega baš i ne volite jer ima neiscrpno vrelo energije za fizičke aktivnosti, no razmislite malo - to je jedina osoba koja vas može natjerati na planinarenje, vožnju bicikla, nogomet, badminton i sve moguće aktivnosti na svježem zraku. Čuva vam zdravlje, shvaćate li to?

Imate li svih pet?

08.04.2017. 13:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh