« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
PRIPAZITE

5 navika zbog kojih smo skloni prehladama

Doba prehlada je u punom jeku, a s nižim temperaturama bit će još i gore - osim ako ne promijenite ove loše navike koje vas čine osjetljivijim na prehlade

Ovako se sprječava prehlada
Ovako se sprječava prehlada (Shutterstock)
Više o

prehlada

,

loše navike

Prehlade mogu biti prilično dosadne, dugotrajne i zamorne, no znate li da za većinu njih možete okriviti jedino - svoje loše navike?

Donosimo kratku listu pet glavnih stvari koje trebate prestati raditi kako biste postali otporniji na prehlade. Isprobajte i vidjet ćete da ćete biti puno rjeđe prehlađeni.

Disanje na usta - kada ste vani i dišete na usta na niskim temperaturama, ne možete ovlažiti i zagrijati zrak koji tako hladan i suh ulazi izravno u vaše grlo i povećava vjerojatnost za razvoj angine. Dišite polako i duboko na nos i problem je riješen.

Glad - nikad na hladnoću ne izlazie gladni, jer tijelo onda nema iz čega proizvesti energiju potrebn za zagrijavanje

Preuska odjeća i obuća - tijekom hladnih dana treba se oblačiti slojevito u komotnu odjeću, jer će se na taj način zrak između slojeva ugrijati i neće vam biti hladno, što nije moguće ako je odjeća uska.

Šal preko usta i nosa - da, tako će vam biti toplije, no opet radite grešku kao i s disanjem na usta, a uz to kad je vani vrlo hladno, zrak koji izdišete obično se pretvara u led na šal, što će vas dodatno ohladiti i povećati rizik za anginu, bronhitis i iritacije kože. Šalom pokrijte usta, nos neka ostane slobodan.

Topli napitci prije izlaska - ako je vani hladno, bolje je popiti vodu ili nešto drugo sobne temperature prije izlaska, jer će topli napitci ubrzati cirkulaciju, ali pritom i proširiti krvne žile, pa ćete gubiti više topline.

28.11.2016. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Teodor
    29.11.2016. 08:38
    I pre svega treba spomenuti 2 glavna razloga prehlada a to su: negativne stresne misli i stanje uma, kao i loša ishrana.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh