« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 mjeseca i 26 dana
PRIPAZITE :)

5 navika koje nas čine anksioznima

Brojni okidači anksioznosti nalaze u našoj okolini i u našim navikama, a možemo ih se riješiti time što ćemo ih osvijestiti

Čuvajte živce
Čuvajte živce (Arhiva)
Više o

anksioznost

,

loše navike

Stalna briga i loše raspoloženje dokazano narušavaju kvalitetu života. No, dobra je vijest da na anksioznost možemo utjecati.

Naime, brojni okidači anksioznosti nalaze u našoj okolini i u našim navikama, a životna trenerica kojoj je specijalizacija upravljanje stresom, Susan Petang kaže da ih se možemo riješti time što ćemo ih osvijestiti.  

Stoga, evo pet najopasnijih loših navika...

Često provjeravanje društvenih mreža - nesvjesno uspoređujemo naše živote s onim što vidimo na Facebooku i Instagramu i osjećamo se kao da nismo dovoljni, a to stvara anksioznost. Društvene mreže mogu nas vrlo brzo "baciti" u negativno raspoloženje. Sjetite se toga kada idući put odete na Instagram. 

Manjak sna - premalo sna izravno utječe na naše raspoloženje, pamćenje i razmišljanje. "Manjak sna definitivno nas može učiniti anksioznima", kaže Place. Razmislite ima li prostora za poboljšanje kvalitete sna te na taj način smanjite rizik od anskioznosti.

Negativni ljudi - "Hranimo se energijom ljudi koji nas okružuju. Ako smo u društvu anksioznih osoba i sami ćemo postati takvi", kaže stručnjakinja. "Ne znači da moramo u potpunosti izbjegavati negativne ljude, no trebamo posvijestiti kako tko utječe na nas i po mogućnosti ograničiti vrijeme provedeno s njima", dodaje. 

Pretjerana kupovina - nekada nam se čini da će novi par cipela riješiti sve probleme, no šoping i ostli načini odgađanja suočavanja s problemom samo pogoršavaju stvari. Šoping će nam dati injekciju dopamina (hormona koji čini da se osjećamo bolje) i na trenutak maknuti anksioznost iz našeg života, ali i psriječiti nas da nađemo korijen problema i suočimo se. Zapitajte se je li šopingirate zato da pobjegnete od nečega ili je on odgovor na neki neugodan osjećaj?

Stalno praćenje vijesti - ako su nam stalno u fokusu vijesti iz svijeta, a znamo da je riječ uglavnom o lošim stvarima poput terorističkih napada, prirodnih nepogooda i tragedija, mozak se puni negativnim sadržajem te postajemo zabrinuti. Ono što savjetuje Petang je ograničavanje gledanja televizije, praćenja portala ili čak pauza od svega toga kako bismo se odmorili i napunili baterije. 

26.08.2019. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh