« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
SAVJETI :)

5 namirnica koje vas čine budnim

Prva stvar koju mnogi od nas ujutru rade, nakon što se umiju i operu zube, jest da posegnu za kavom. Mnogi ne mogu ni zamisliti da započnu dan ukoliko ne popiju šalicu kave

Ovo budi bez greške!
Ovo budi bez greške! (Arhiva)
Više o

kava

,

budnost

Točno je da kava daje osjećaj razbuđenosti i energije, ali taj osjećaj ne traje dugo, pogotovo ne ako koristite umjetne zaslađivače ili pijete neku od instant mješavina kave.

Takvi napici će vas samo privremeno "podići", ali ćete zapravo vrlo brzo ostati bez energije pa bi najbolje bilo da kavu zamijenite nekim drugim namirnicama koje su mnogo bolji razbuđivači

Chia sjemenke - bogate su omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u ubrzavanju rada mozga, kao i u borbi protiv umora. Chia sjemenke imaju i veliku mogućnost apsorpcije tekućine pa ubrzavaju metabolizam i učinit će da se osjećate hidrirano i držat će vas budnima. Možete ih jesti u zobenoj kaši ili smoothieju i na taj način osigurati duplu dozu razbuđivanja.

Jaja - jaja su proteinska namirnica koja pruža energiju potrebnu za funkcioniranje tijekom cijelog dana. Izbor pripreme jaja je veliki, možete ih ispeći na oko, napraviti kajganu, omlet ili ih skuhati. Ono što također možete napraviti, jest da spojite jaja i neko zeleno lisnato povrće i napravite fenomenalan omlet koji će ujedno biti i energetska bomba.

Voda - od izuzetne važnosti je da svom tijelu osigurate dovoljno tekućine, jer kada je nema, mozak radi sporije, a mi se osjećamo umorno i pospano. Najbolje bi bilo da, čim ustanete popijete čašu vode. Isti učinak ćete postići i popodne. Kada zaboravite kad ste posljednji put popili vodu, popijte jednu čašu vode odmah i osigurat ćete tijelu potrebnu tekućinu.

Zeleno lisnato povrće - na prvu možda ne zvuči najprimamljivije, ali zeleno lisnato povrće (špinat, peršin, celer, blitva, kelj...) sadrži veliku količinu B vitamina koji pomaže da se hrana pretvori u energiju. Zato dan, umjesto kavom, započnite nekim lijepim zelenim smoothiejem.

Zobena kaša - zobenu kašu mnogi jedu za doručak, ali i pored toga popiju šalicu kave. Međutim, za tim uopće nema potrebe. Zašto? Zobena kaša ima nizak glikemijski indeks i osigurat će vam dovoljno energije i osjećaj sitosti za nekoliko narednih sati, a kada tijelo ima energije - nije umorno.

04.09.2022. 12:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    04.09.2022. 19:18
    Kava najbolja
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh