« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Osmjeh na lice

5 načina kako izbjeći ispucale usnice

Kako dolazi zima, usnice su sve više izložene hladnoći, vjetru i ostalim prilikama koje dovode do neugodnog i nekad bolnog pucanja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviant Art)
Više o

zaštita

,

usnice

,

usta

5. Izbjegavajte nepovoljne vremenske prilike - premda nećete biti stalno u mogućnosti ostati kod kuće tijekom hladnih, vjetrovitih dana, to zasigurno može pomoći. Usnice su posebno osjetljive na suh zrak i hladno vrijeme. Sunce također može štetiti. Bez potrebne zalihe melanina, sunčeve zrake mogu nanijeti štetu pa čak i opekline. Oštro vrijeme doista može biti neugodno, stoga ako izlazite zaštitite se. Možete na primjer zaviti šal oko lica kako bi blokirali vjetar, ili staviti na glavu slamnati šešir koji vas štiti od sunca. Bilo kakva zaštita bolja je od izlaganja usnica ekstremnim vremenskim prilikama.

4. Ne ližite usnice - ponekad se čini kako vlaženje može pomoći, no zapravo samo čini više štete. Usnice nemaju zaštitnu vanjsku membranu kao i ostala koža, stoga dodatno vlaženje koje nestaje par sekundi kasnije stvara zatvoreni krug koji ih samo može vrlo brzo osušiti. Postoji još jedan nepovoljan učinak ove metode, a to je slina. Ona sadrži enzime koji pomažu probavi, međutim isti efekt imaju i na usnice: počinju ih nagrizati.

3. Ne dišite na usta - bilo kakvo vlaženje koje dođe na vaše usnice ubrzo će nestati ako stalno pušete zrak na njih. Disanje na usta također može osušiti grlo i dovesti do lošeg daha.

2. Pijte mnogo vode - već smo spominjali vlaženje i kako ga usnice lako mogu izgubiti, stoga razmotrimo način koji je najbolji da se ono održi. To je definitivno hidratizacija, što znači ispijanje puno vode, oko 8 čaša dnevno. Ponekad, osobito kad je jako hladno, ispijanje vode neće pomoći održavanju vlažnosti usnica. Grijani zrak također može odmoći, stoga je dobro postaviti u sobu ovlaživač zraka.

1. Balzam za usnice - posljednji ali ne i najmanje bitan, balzam je zadnja stanica u obrani protiv ispucalih usnica. Dobro je kupiti onaj sa zaštitnim faktorom većim od 15 jer usnice su vrlo osjetljive i na sunce.

 

24.11.2009. 19:20:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh