« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
ISPROBAJTE

5 eteričnih ulja za mirisan dom i dobro zdravlje

Nije naodmet ni imati na umu mirise koji inače prevladavaju u ovom predblagdanskom razdoblju poput cimeta, naranči ili limuna

Eterična ulja kao stvorena za zimu
Eterična ulja kao stvorena za zimu (DeviantArt)
Više o

lavanda

,

limun

,

pepermint

,

eterična ulja

Eterična ulja u hladnim danima mogu nam ne samo ispuniti dom ugodnim mirisima, već istovremeno snažno pozitivno djelovati na naš imunitet i zdravlje.

Evo kojih je pet eteričnih ulja najbolje koristiti u ovom periodu godine i zašto.

Cimet - učinkovito se bori protiv candide i E. coli, pomaže u borbi s dijabetesom jer uravnotežuje razine šećera u krvi, a jednako je tako i pravi zimski saveznik. Učinkovit je u borbi protiv infekcija dišnog sustava, a njegova redovita primjena snažno stimulira imunološki sustav, zbog čega je organizam manje podložan bakterijama i virusima.

Lavanda - njezina svojstva snažno djeluju na bronhitis, astmu, kronični kašalj, infekcije dišnih puteva. Zbog činjenice što je antibakterijska i antiseptička, savršena je za korištenje tijekom zimskih mjeseci. Osim toga, ima i umirujući učinak koji nas lako može uljuljkati u san, a upravo nam je što više sna potrebno kada smo prehlađeni.

Limun - zlata je vrijedno tijekom prehlada. Olakšava sam proces disanja, odčepljuje začepljene dišne puteve, smanjuje tegobe s astmom i snažno utječe na poboljšanje imuniteta organizma. Naime, ima snažna antibakterijska i antiseptička svojstva koja pomažu u borbi sa sezonskim prehladama, dok stimulacija krvnih stanica pomaže u općem poboljšanju imuniteta.

Origano - još se u srednjem vijeku koristilo za liječenje raznih infekcija, a dokazano je da djeluje protiv čak 25 vrsta bakterija. Snažan je antihistaminik i antioksidands. Pomaže u otklanjanju nakupljenog mukusa u grlu i nosu, čime olakšava disanje i značajno rasterećuje sinuse. Također ga je dobro koristiti i prilikom upale pluća uz, dakako, propisane lijekove. Vrijedi spomenuti i da pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa, kao i očuvanju zdravlja crijeva.

Pepermint - pepermintovo eterično ulje zato odlično je u borbi protiv alergija na suhi zrak, prašinu u njemu, ali i kao snažno sredstvo koje će naše nosnice opet učiniti prohodnima nakon prehlade ili gripe. Osim toga, velik je pomagač u borbi protiv glavobolja, ali i snažno utječe na povećanje razine energije koja često pada uslijed vrlo kratkog perioda dnevnog svjetla.

23.12.2018. 11:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh