« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
SAVJETI

5 dobrih razloga da jedete ljute papričice

Ljuta hrana ponekad može teško pasti na želudac, no ako polako uvodite ljute papričice na svoj meni, napravit ćete čuda za svoje zdravlje

Odlične su za zdravlje!
Odlične su za zdravlje! (Arhiva)
Više o

kapsaicin

,

ljute papričice

Ljute namirnice pomažu sagorjeti kalorije, štite srce, pomažu kod bolova u trbuhu, smanjuju bol te nas čine sretnima, no ljute papričice same imaju nekoliko dobrobiti, navodi onhealth.com.

Produljuju život - istraživanje je pokazalo kako su odrasle osobe koje su jele jednu svježu ili sušenu ljutu papričicu jednom mjesečno kroz 20 godina, umanjile šanse za smrću za čak 13 posto. Iako stručnjaci nisu sigurni zašto je to tako, sumnjaju da se tu radi o protuupalnom djelovanju papričice te činjenici da umanjuje šanse za prekomjernom tjelesnom težinom.

Ublažavaju bolove - kapsaicin aktivira osjećaj topline zbog kojeg će mozak signale boli percipirati kao signale vrućine, a ovaj trik korišten je godinama kako bi pomogao kontrolirati bol.

Ubrzavaju metabolizam - kapsaicin ubrzava povećanje tjelesne temperature tijela, ali i potiče razgradnju masti te ne dopušta njihovo nakupljanje. Uostalom, ljute papričice kontroliraju apetit te ubrzavaju metabolizam što ih čini idealnom namirnicom za mršavljenje.

Uklanjaju migrene - sprej za nos s kapsaicinom, kemikalijom koja se nalazi u sjemenu papričice, zaustavit će migrenu jer će otupjeti živce gdje ona počinje.

Zaustavljaju curenje nosa - neprestano curenje iz nosa koje nije rezultat prehlade, alergije ili dima cigarete zaustavit ćete s nekoliko kapi kapsaicina, a začepljen nos neće vas gnjaviti čak i do nekoliko mjeseci.

19.11.2019. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh