« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 mjeseci i 19 dana
SAVJETI

5 čajeva za smanjenje tlaka

Postoji nekoliko vrsta čajeva koji vam mogu pomoći u kontroli visokog krvnog tlaka. Imajte na umu da se učinci mogu razlikovati od osobe do osobe

Vrijeme je za neki dobar čaj?
Vrijeme je za neki dobar čaj? (Arhiva)
Više o

čaj

,

visok tlak

,

hibiskus

Pijenje čajeva za zdravlje srca, poput hibiskusa ili kamilice, može biti dio holističkog pristupa kontroli krvnog tlaka. Istraživanje iz 2019. Pouzdani izvor pokazalo je da aktivne komponente u čaju mogu opustiti krvne žile, poboljšati rad arterija, smanjiti upalu i pomoći u regulaciji određenih procesa u tijelu koji utječu na krvni tlak.

Postoji nekoliko vrsta čajeva koji vam mogu pomoći u kontroli visokog krvnog tlaka. Imajte na umu da se učinci mogu razlikovati od osobe do osobe.

Čaj od bobica gloga - čaj od bobica gloga, napravljen od bobica stabla gloga, blago je slatkastog i trpkog okusa. Tradicionalno korišten za potporu zdravlju srca, čaj od gloga može pomoći proširiti krvne žile, poboljšati cirkulaciju krvi i pridonijeti nižem krvnom tlaku. Pregledom četiri randomizirana kontrolirana ispitivanja iz 2020. utvrđeno je da pripravci gloga (tablete ili tekuće kapi) značajno snižavaju krvni tlak kod osoba s blagom hipertenzijom (prehipertenzija ili hipertenzija u prvom stupnju) ako se uzimaju najmanje 12 tjedana. Iako ispitivanja nisu posebno uključivala čaj od gloga, vrijedno je napomenuti da mnogi od istih korisnih spojeva prisutnih u čaju mogu pridonijeti ovim učincima.

Čaj od hibiskusa - čaj od hibiskusa priprema se od osušenih latica cvijeta hibiskusa. Ima jarku crvenu boju i ugodno trpki, blago kiselkasti okus. Čaj od hibiskusa sadrži spojeve, uključujući antocijane i polifenole, koji mogu pomoći u opuštanju krvnih žila, što dovodi do smanjenja sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka. Studija iz 2019. sugerira da je redovito pijenje čaja od hibiskusa povezano sa skromnim, ali primjetnim učincima na snižavanje krvnog tlaka, što ga čini popularnim izborom kao prirodnim lijekom za hipertenziju.

Čaj od kamilice - čaj od kamilice priprema se od osušenih cvjetova biljke kamilice (Matricaria chamomilla ili Chamaemelum nobile). Poznato je po svojim blagim, umirujućim i umirujućim svojstvima i često se koristi za poticanje opuštanja i ublažavanje stresa, što neizravno može utjecati na krvni tlak. Sadrži razne korisne spojeve, poput flavonoida, terpenoida i kumarina, koji pridonose njegovim terapeutskim svojstvima. Istraživanje iz 2020. Pouzdani izvor ističe njegov potencijal u područjima kao što su protuupalna, antioksidacijska, zaštita jetre, potencijalni učinci protiv raka i regulacija krvnog tlaka.

Čaj od listova masline - čaj od maslinovog lišća, napravljen od lišća masline, ima nježan, biljni okus. Ovaj čaj sadrži spojeve poput oleuropeina i hidroksitirozola za koje se smatra da podupiru regulaciju krvnog tlaka potičući opuštanje krvnih žila. U studiji iz 2017. u kojoj je sudjelovala 31 osoba, konzumiranje čaja od maslinovog lišća tijekom 28 tjedana, pripremljenog tako da se 5 grama osušenih i samljevenih listova potopi u 250 mililitara tople vode i pije dva puta dnevno, rezultiralo je značajnim smanjenjem sistoličke i dijastoličke krvi pojedinaca. tlak unutar 4 tjedna. Osim toga, znatan postotak sudionika, koji je bio ograničen na osobe s dijagnosticiranim dijabetesom tipa 2 i prehipertenzijom, postigao je standardne razine krvnog tlaka.

Zeleni čaj - zeleni čaj popularan je napitak napravljen od lišća biljke Camellia sinensis. Sadrži bioaktivne spojeve zvane katehini, osobito epigalokatehin galat (EGCG), koji se povezuju s raznim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjenje krvnog tlaka. Studija iz 2023. koja je uključila više od 76.000 sudionika u jugozapadnoj Kini sugerira da je konzumacija zelenog čaja, općenito - bez obzira na to koliko se konzumira i koliko dugo - povezana sa smanjenjem sistoličkog krvnog tlaka.

Dakle, da bi bilo jasnije - vrijeme je za fini čaj... odaberite sami ;)

12.10.2023. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh