« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
GODIŠNJICA

40 godina "Događanja" na periferiji

Izložbom grafičke mape akademskog slikara Roberta Šimraka zaključuje se jubilarni program

Galerija Događanja
Galerija Događanja (Arhiva)
Više o

Galerija Događanja

,

godišnjica

Zagrebačka Galerija Događanja 2021. obilježila je 40 godina rada. Izložbom grafičke mape akademskog slikara Roberta Šimraka, koja se otvara 17. prosinca zaključit će jubilarni program, koji je ove godine okupio niz umjetnika mlađe i srednje generacije od Vedrana Ružića, Danijela Žeželja, Ivana Midžića, Irene Frantal do Marine Đire, Tamare Galović i Zorane Unković.

Galerija Događanja osnovana je 1981. godine, te je od svog početka bila vezana uz aktualnu scenu i vrijeme, bila je svojevrsni pokretač novih ideja. Tih ranih osamdesetih godina postala je jedan od najvibrantnijih i najposjećivanijih galerijskih prostora u gradu.

Svoj vrtoglavi uspon doživjela je u razdoblju kada su u njoj izlagali eminentni umjetnici poput Ivana Kožarića, Mladena Stilinovića, Vlaste Delimar, Mile Kumbatović, Otona Glihe, Željka Jermana i mnogih drugih koji su u to vrijeme bili pokretači novih formi izražavanja na suvremenoj likovnoj sceni. Njihov je doprinos hrvatskoj kulturi danas dobro poznat i dragocjen.

Galerija je bila i pokretač raznih projekata i akcija poput "Urbane kozmetike", "Djelovanja u prostoru" ili "Radnici o radničkom stvaralaštvu". Pokrenula je inicijativu postavljanja javnih skulptura na području Peščenice ("Mali princ»" i "Trodimenzionalni strip" Nade Orel, "Mladenci"Ivana Lesjaka, "Ruka" Milene Lah, "Krilo materino" Mile Kumbatović...). Galerija je ostvarila brojne suradnje s tvornicama: Chromos, Dukat, Unija, Autokozmetika, TPK, Unitas i dr. Uključila je umjetnike u suradnje iz kojih su nastala mnoga dragocjena likovna rješenja. Također se bavila socio-kulturološkim istraživačkim radom poput projekta "Svakodnevni interijeri". Kroz taj bogat period galeriju su vodile Branka Hlevnjak i Vedrana Kršinić.

Galerija Događanja svojim sa aktivnostima utvrdila kao važan punkt likovnih zbivanja tog vremena, te stekla kultni status.

Tijekom turbulentnog vremena devedesetih godina rad galerije se gotovo ugasio.

2000-tih ponovo se pokreće galerijska djelatnost Centra kulture na Peščenici i 2009. godine dolaskom Anje Planinčić na mjesto voditeljice galerije započeta je programska reforma. Kontinuiranim izložbama galerija se vraća svojim počecima.

Od tada do danas održano je gotovo 100 izložbi. Neki od najznačajnijih umjetnika koji su u tom razdoblju izlagali su Siniša Labrović, Kata Mijatović, Igor Kordej, Goran Sudžuka, Ivan Marušić Klif, Tomislav Brajnović, Marina Bauer, Neven Bilić, Ines Krasić..., te mnogi mlađi umjetnici, poput Martine Grlić, Nine Kurtele, Maje Marković, Ivane Vulić, Ane Sladetić, Mirana Šabića. Galerija Događanja danas je mjesto koje okuplja autore mlađe i srednje generacije, koji svojim radom i idejama pripadaju suvremenom likovnom stvaralaštvu.

Tijekom svih 40 godina postojanja, galerija je njegovala dijalog s lokalnom zajednicom te sudjelovala u raznim istraživanjima i akcijama, ostvarila je suradnje s radnim organizacijama, a sve s ciljem približavanja kulture i suvremene umjetnosti običnim građanima i radnicima.

Galerija Događanja danas, osim što pruža prostor i podršku mladim umjetnicima, svojim aktivnostima radi na odgoju nove kulturne publike kao i promociji suvremene umjetnosti u lokalnoj zajednici.

06.12.2021. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh