« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
VAŽNO! :)

4 razloga zašto se sjajno biti teta ili ujak

Vi na neki način djeci predstavljaju najbolje od oba svijeta; odrasli su i zreli, ali su opušteniji i mogu se lako povezati s mlađima

Ujaci i stričevi trebaju biti cool
Ujaci i stričevi trebaju biti cool (Shutterstock)
Više o

djeca

,

ujak

,

teta

,

stric

Postali ste ponosna teta, ujak, stric? To je genijalno, znamo, imate pun mobitel slika slatkih nećaka i ponekad potrošite previše na njih, no osim toga vaša je uloga puno važnija nego što mislite.

Naime, vi na neki način djeci predstavljaju najbolje od oba svijeta; odrasli su i zreli, ali su opušteniji i mogu se lako povezati s mlađima.

Evo što djeca vide u bliskim rođacima i zašto ihnitko ne može zamijeniti. 

Balans dopuštanja i zaštite - u svojim ujacima i tetama djeca vide savršen omjer zaštite i dopuštanja. Odnos djece s njima opušteniji je jer, na kraju dana, oni ne moraju dijete odgajati i učiti. Samim time njihova je uloga 'lakša' pa mogu djetetu omogućiti sladoled prije ručka. Međutim, upravo zato jer cijene njihovu opuštenost, djeca poštuju i kada ujak ili teta kaže 'ne'. 

Izgledaju kao roditelji, ali s drugom perspektivom - baka i djed djeci su pravo utočište, ali gotovo uvijek slijede 'mamine i tatite upute'. Ujaci i tete liče na njihove roditelje samo s više razumijevanja, a često su im najbolji partneri u 'kršenju' malih pravila. Taj odnos potiče iskrenost i empatiju kod djeteta, ali i samopouzdanje jer zna da mu uvijek netko čuva leđa.

Najbolje priče - roditelji najčešće ne dopuštaju svojoj djeci da ih upoznaju 'iza kulisa' roditeljske uloge pa tako izbjegavaju priče iz mladosti. Rijetko ćete čuti o tome kada je mama pobjegla kroz prozor da bi se našla s dečkom, ali teta će se se o tome raspričati i smijati se cijelo vrijeme. Djeca se na taj način povezuju i s roditeljima i s ujacima, a bez da mama ili tate izgube 'ozbiljan' dojam. 

Odnos povjerenja, ali i odgovornosti - mamini i tatini braća i sestre reagiraju manje intenzivno na neke vijesti koje bi roditelje šokirale poput pada s bicikla, jedinice u školi pa čak i prve zaljubljenosti. Iz tog razloga djeca se često vole prvo obratiti ujaku ili teti i s njima otvoreno razgovarati. U isto vrijeme oni su odgovorne odrasle osobe koje znaju gdje je granica sigurnosti pa će odmah reagirati, ako misle da je potrebno. 

06.08.2018. 11:02:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh