« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 mjeseci i 22 dana
ZAPAMTITE :)

4 razloga za tursku kavu

U zadnje vrijeme često se povlači pred najezdom raznoraznih instant varijanti koje, budimo iskreni, nisu ni blizu korisne niti ukusne kao dobra, stara kava iz džezve...

Nema do turske...
Nema do turske... (Shutterstock)
Više o

kava

,

turska kava

,

zdravlje

Turska kava oduvijek je omiljena u našim krajevima, no u zadnje vrijeme često se povlači pred najezdom raznoraznih instant varijanti koje, budimo iskreni, nisu ni blizu korisne niti ukusne kao dobra, stara kava iz džezve...

Za one mlađe koji misle da je 3u1 vrhunac sreće - radi se o metodi pripreme kave koja potječe iz Turske, Irana i Grčke. Fino mljevena kava se kuha s vodom i šećerom, ali to vjerojatno znate jer je kod nas jako popularna.

Kako se radi o kavi koja je puno jača od ostalih, definitivno ima i snažniji utjecaj na naše zdravlje, pa evo par glavnih koristi:

Čuva mozak - ispijanje turske kave može zaštiti mozak od razvoja određenih neuroloških stanja, poput Alzheimerove bolesti. Na primjer, kroz 11 studija u kojima je sudjelovalo 29.000 osoba pokazalo se da se rizik od razvoja ove bolesti smanjuje za 27 posto. Druge su studije pokazale da unos kofeina može umanjiti rizik od moždanog udara, Parkinsonove bolesti i demencije.

Olakšava fizičke napore - kofein je prirodni stimulans koji može poboljšati rad mozga i tijela. Turska kava nudi koncentriranu dozu kofeina koja će dobro doći sportašima. U rezultatima studije koja je provedena nad nad 20 sportaša stoji kako oni koji su oni koji su pili kavu imali bolje rezultate. 

Sadrži korisne spojeve - kako se ova kava pri kuhanju ne filtrira, može sadržavati puno više korisnih spojeva od ostalih. Zrna kave sadrže kolagenu kiselinu koja je vrsta polifenola - antioksidanta koji štiti zdravlje srca. Ova kiselina sprečava upalne procese, održava razinu kolesterola i krvnog tlaka u normalnoj razini. Zrna kave sadrže i terpenoide, spojeve koji sprečavaju upale i infekcije te štite zdravlje srce.

Štiti od razvoja određenih bolesti - smatra se da kava štiti od razvoja određenih bolesti, poput dijabetesa i bolesti srca. Pregledom 18 studija znanstvenici su zaključili kako se svaka ispijena šalica kave u danu povezuje sa smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 za 7 posto. Druga je studija pokazala kako je konzumacija kave povezana s manjim rizikom od razvoja depresije, raka jetre, endometrija i ciroze jetre.

Stoga, nije li vrijeme da izvadite džezvu iz ormara i kuća ponovno zamiriše po svježe skuhanoj kavi?

04.01.2019. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh