« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
LIČKA MAGISTRALA

33 učenika ozlijeđeno u prevrtanju autobusa kod Veljuna

Učenici osnovne škole u Prigorju Brdovečkom kod Zaprešića vraćali su se s Plitvica, a troje djece i učiteljica su teško ozlijeđeni

prometna autobus djeca Veljun
prometna autobus djeca Veljun (Danijel Tuškan/Cropix)
Više o

prometna nesreća

,

Slavija

,

Erik Guay

,

Josipović

U karlovačkoj Općoj bolnici zbrinuto je ukupno 37 osoba ozlijeđenih u prevrtanju autobusa na D1 u Veljunu, od čega je 33-oje školske djece, a njih je večeras posjetio i ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs.

U autobusu koji se prevrnuo bilo je 44-ero učenika trećih razreda Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić iz Prigorja Brdovečkog kod Zaprešića, te četiri nastavnika i vođa puta. Autobus se vraćao s izleta na Plitvicama.

Četiri osobe - troje djece i jedne učiteljica - zadobile su teške tjelesne ozljede, izjavio je ravnatelj karlovačke Opće bolnice dr. Nedjeljko Strikić na večerašnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj u bolnici.

Dr. Strikić izvijestio je da je najteže ozlijeđena jedna učiteljica, koja je u bolnicu, zbog krvarenja, dovezena u stanju ugroženog života, no sada je stabilno. Tijekom noći bit će, nažalost, podvrgnuta djelomičnoj amputaciji jedne podlaktice, dodao je. Najveći broj djece ima rezne rane po glavi i drugim dijelovima tijela te je kirurška obrada tih rana u tijeku. Liječnici procjenjuju da će se većina djece brzo oporaviti, rečeno je.

Djeca zbrinuta u bolnici primaju i psihološku pomoć dva psihologa da bi što lakše prebrodili teško iskustvo prometne nesreće, kazao je ravnatelj dr. Strikić.

Ministar Fuchs rekao je kako je obišao pacijente i kao predstavnik predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor, ocjenivši da su svi ozlijeđeni dobili vrhunsku medicinsku brigu i njegu. Napomenuo je da je to bilo moguće i zbog izuzetne organizacije njihovog zbrinjavanja od strane Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Karlovac i policije, zbog čega su posljedice bitno manje nego što su mogle biti.

I ministar Fuchs i ravnatelj dr. Strikić podsjetili su kako karlovačka Opća bolnica i zbog iskustva Domovinskog rata ima dobru organiziranost, opremljenost i uvjete za zbrinjavanje unesrećenih iz masovnih nesreća.

U Policijskom Operativno komunikacijskom centru doznaje se da očevid nesreće, koja se dogodila oko 18,45 sati na državnoj cesti D1 u mjestu Veljunu, na slunjskom području, još traje. Promet na tom dijelu D1 u potpunom je prekidu. Očekuje se dolazak dizalice i uklanjanje prevrnutog autobusa koji se prepriječio preko obje prometne trake.

Od načelnika Policijske postaje Slunj Dražena Živčića doznaje se da je autobus iz za sada neutvrđenog razloga ušao prebrzo u oštri zavoj, sletio s ceste, udario u zemljani usjek i prevrnuo se bočno na prometnicu. (hina/metro-portal)

08.06.2010. 23:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh