« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
ZAPAMTITE!

3 razloga za preskakanje međuobroka

Međuobroci samo ometaju naše tijelo i tjeraju ga da stalno započinje proces prerade hrane iznov, što iscrpljuje tijelo, ali također vodi do viška kilograma

Treba li nam međuobrok? Ne!
Treba li nam međuobrok? Ne! (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

međuobrok

Međuobroci su postali stvar navike, ali i sinonim za zdravu prehranu ako biramo pametno, Međutim, nutricionistica Kelly LeVeque, celebrity nutricionistica koja radi s Jessicom Albom, tvrdi da grickanje između obroka nije najmudriji izbor.

"Obroci puni makronutijenata vas čine sitima i 'gase' hormone gladi te stabiliziraju krvni šećer. No, kažem obroci, a ne grickalice ili međuboroci", objasnila je za MindBodyGreen.

LeVeque objašnjava da ako smo gladni, jedini pravi izbor je pojesti normalan obrok koji sadrži proteine, masnoće, vlakna i zeleno lisnato povrće koje biološki gledano obuzdava glad.

Naime, tako ćemo tijelo naučiti da jede samo onda kad je doista gladno, a ne kad se samo zaželimo hrane.

Štoviše, posljednja studija otkrila je da unos hrane svaka tri do četiri sata zapravo potiče umor i prerano starenje, ali i usporava metabolizam.

Pametni međuobroci - LaVeque problem, osim u probavljanju hrane, vidi u samom izboru međuobroka. Naime, većina takvih namirnica koje služe za 'prekinuti glad' nisu zdrave, pa čak ni kad imaju etiketu koja tvrdi suprotno. Nerijetko se radi o proizvodima koji su prepuni šećera i prave su ugljikohidratne bombe. Brzi rast, a onda i pad krvnog šećera natjerat će tijelo da traži još takve hrane. Uz ovakav životni tempo teško je sa sobom uvijek imati zdravu opciju pa je puno jednostavnije eliminirati međuobroke.

Probavljanje traje - čim počnemo jesti već kreće proces probavljanja. Tijelu treba puno vremena i energije kako bi razgradilo hranu na molekule koje zatim apsorbira i koristi. Kako bi se hrana potpuno probavila treba otprilike šest sati. 

Tijelo treba odmor - studija iz 2014. godine uspoređivala je kako na tijelo djeluje pet do šest malih obroka te dva veća obroka dnevno. Rezultati su pokazali da dva veća obroka dnevno smanjuju tjelesnu masu i masnoće u tijelu te povećavaju osjetljivost na inzulin.

Stoga - suzdržite se!

05.09.2019. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh