3 dodatka prehrani kad ste 50+ i trebate izbjegavati iste...
Nekoliko popularnih opcija predstavlja značajan rizik za naše kardiovaskularno zdravlje
Određeni dodaci prehrani mogu zapravo biti štetni za naše zdravlje i sigurnost, posebno kada se uzimaju u velikim dozama.
Osim toga, nekoliko popularnih opcija predstavlja značajan rizik za naše kardiovaskularno zdravlje. Stoga je liječnik, dr. Michael Lahey, upozorio sve starije od 50 godina da paze na unos sljedećih dodataka prehrani.
Kalcij - kalcij je nesumnjivo esencijalan. Poznato je, primjerice, da igra ključnu ulogu u održavanju jakih kostiju. No, kada je riječ o dodacima kalcija, potreban je oprez. "Redovito uzimanje kalcija može dovesti do otvrdnjavanja arterija i bolesti srca", upozorava dr. Lahey za SheFinds. Umjesto oslanjanja na tablete kalcija, preporučuje da se obratimo prirodnim izvorima, poput "zelenog povrća i mliječnih proizvoda" koji pružaju kalcij bez povezanih rizika za kardiovaskularno zdravlje. Ti prehrambeni izvori ne samo da su sigurniji već pružaju i niz drugih hranjivih tvari koje podržavaju cjelokupno zdravlje.
Korijen sladića - korijen sladića još je jedan biljni dodatak koji djeluje bezopasno, ali može biti opasan, osobito za one koji već imaju problema sa srcem. "Uzimanje previše sladića može uzrokovati probleme s razinama kalija, povisiti krvni tlak i izazvati srčane aritmije", napominje dr. Lahey.
Vitamin E - vitamin E poznat je po svojim antioksidativnim svojstvima, što svakako može biti korisno za zdravlje. Međutim, dr. Lahey upozorava da uzimanje u velikim dozama može biti opasno. "Velike doze vitamina E, veće od 400 međunarodnih jedinica dnevno, povezane su s hemoragijskim moždanim udarom i srčanim zatajenjem", kaže. Naglašava da je bolje dobiti vitamin E iz cjelovitih namirnica, nego iz dodataka. "Predlažem da svoj unos vitamina E dobijete iz hrane poput orašastih plodova i sjemenki, špinata i sličnih namirnica", preporučuje liječnik.
Dakle, sad znate na što trebate paziti...
Novi komentar