« Film
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
filmska jesen

25 FPS

Od 22. do 27. rujna u SC-u će se održati internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa

Više o

filmski festival

,

Studentski centar

,

Međunarodni festival eksperimentalnoga filma i videa

,

25 FPS

,

zagreb-info

,

SC kultura promjene

U utorak, 22. rujna u prostorima zagrebačkog Studentskog centra počinje peto izdanje internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa. Festival koji u svom nazivu broji sličice u sekundi (međunarodna kratica 25 frames per second) na velikom će platnu izbrojiti 54 filma u natjecateljskom programu, tri retrospektivna programa, program nove hrvatske produkcije, dva predstavljanja knjiga i DVD-ova i četiri koncertno-filmska performansa.

Na press konferenciji održanoj 16. rujna predstavljena je ovogodišnja festivalska atrakcija - Expanded Cinema, ostvarena u suradnji s Kulturom promjene SC-a. Riječ je o programu od četiri audiovizualna performansa koji pružaju uvid u inovativna promišljanja same situacije proizvodnje i prikazivanja filma. Austrijski filmaš Gustav Deutsch uživo će izvesti filmski koncert Film ist. a girl & a gun, zajedno s Christianom Fenneszom, Martinom Siewertom i Burkhardom Stanglom, zvijezdama suvremene elektroničke glazbe, dok će francuski trio Metamkine uz pomoć šest 16 m projektora, elekroakustičnih naprava, ogledala i platna kinoprojekciju odvesti izvan granica filmskoga ekrana.

Od popratnih događanja treba istaknuti da će se tijekom festivala održati radionica za razvijanje Super 8 i 16 mm filma, a bit će predstavljen i zbornik tekstova u izdanju Udruge 25 FPS, Prošireni film. U suradnji s MEDIA deskom Hrvatske 24. rujna održat će se okrugli stol na temu financiranja i distribucije kratkometražnog filma, na kojem će uz domaće predstavnike sudjelovati Laurent Crouzieux (Međunarodni festival kratkog filma Clermont-Ferrand), Jürgen Kittler (Međunarodni festival kratkog filma Hamburg) i Dario Oliveira (Međunarodni festival kratkog filma Vila do Conde Portugal).

Festival 25 FPS održava se uz potporu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Hrvatskog audiovizualnog centra, Studentskog centra-Kulture promjene i Ministarstva kulture. Festivalski partneri su Goethe Institut, Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske, Francuski institut, MEDIA desk Hrvatske, Atman, Fujifilm i Bonobostudio.

Festival se održava u prostorima zagebačkog SC-a od 22. do 27. rujna, a osim programa Expanded Cinema sve su projekcije besplatne.

21.09.2009. 10:06:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh