« Glazba
objavljeno prije 14 godina
MUSIC MAKES THE WORLD GO ROUND

21. lipanj - danas je Svjetski dan glazbe!

Fete de la Musique obilježava se u mnogim zemljama svijeta, a mnogi glazbenici besplatno nastupaju podsjećajući na važnost glazbe

(Wikipedia)
Više o

otomansko carstvo

,

kraljevina italija

,

tapas

,

molba za posao

Još 1976. godine, američkome glazbeniku Joelu Cohenu, tada zaposlenom na jednom francuskom radiju, pala je na pamet ideja o slavljenju glazbe kao takve, pa je predložio da se jedna takva cjelodnevna manifestacija održi na prvi dan ljeta.

Bivši francuski ministar kulture Jack Lang prihvatio je ideju 1981., a već godinu dana kasnije Svjetski je dan glazbe zaživio najprije u Francuskoj. S vremenom se proširio i na Belgiju, Njemačku, Švicarsku, Indiju, Pakistan i druge zemlje.

Od 2005. godine manifestacija je - uz slogan 'faites de la musique' (stvarajmo glazbu) - međunarodnog karaktera, pa se diljem svijeta u više od sto zemalja (uključujući i Hrvatsku) organiziraju okupljanja brojnih glazbenika i jednaka se pažnja posvećuje različitim vrstama glazbe.

Na koncertima se susreće amaterska glazbena scena s profesionalnom, ali i različiti glazbeni stilovi: rock, jazz, klasična glazba, DJ-evi, pleše se, pjeva i zabavlja.

>> Dogodilo se na današnji dan - 21. lipnja

Organiziraju se besplatni koncerti i radionice s ciljem popularizacije glazbene kulture i sviranja instrumenata među mladima (i onima koji se tako osjećaju). Stoga glazbenici amateri i profesionalci ciljaju na što veći broj ljudi, pa se njihovi besplatni nastupi i koncerti organiziraju na gradskim trgovima, ulicama, ali i javnim prostorima poput muzeja, kolodvora i slično.

U Francuskoj je toga je dana dopušteno izvući sav instrumentarij iz kuće i svirati do dugo u noć, a nitko vas ne smije prijaviti policiji zbog remećenja javnoga reda i mira.

Na koncertima Svečanosti glazbe susreće se amaterska glazbena scena s profesionalnom, ali i različiti glazbeni stilovi: rock, jazz, tradicionalna glazba i drugi.

U suradnji s Koncertnom direkcijom Zagreb i Hrvatskom glazbenom mladeži, koji tradicionalno na taj dan organiziraju glazbene nastupe i koncerte na raznim mjestima u Zagrebu, Zagrebački glazbeni podij organizira koncert na otvorenoj pozornici u Parku Stara Trešnjevka na kojem sudjeluje više ansambala i solista izvodeći raznovrsne programima.

21.06.2010. 09:32:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh