« Ekosfera
objavljeno prije 11 godina
VISOKE TEMPERATURE

2010. među tri najtoplije godine od početka mjerenja

Samo su 1998. i 2005. bile nešto toplije godine od 2010. otkako se provode mjerenja, upozorava WMO

Globalno zatopljenje
Globalno zatopljenje (Getty Images)
Više o

globalno zatopljenje

,

klimatske promjene

,

WMO

2010. je na dobrom putu da bude jedna od triju najtoplijih godina dosad, priopćila je u četvrtak Svjetska meteorološka organizacija (WMO), u prigodi UN-ove konferencije o klimi koja se održava u Cancunu, u Meksiku. "Gotovo je sigurno da će 2010. biti među trima najtoplijim godinama otkako su 1850. počela mjerenja", rekao je WMO u priopćenju.

"Pored toga, 2001.-2010. će biti najtoplije desetljeće u povijesti", rekao je Michel Jarraud, glavni tajnik WMO-a, na tiskovnoj konferenciji. Temperature na površini Zemlje bile su "iznad prosjeka u većini područja u svijetu", dodaje WMO, ali su na određenim mjestima zabilježene "neobično visoke temperature".

U dijelovima Kanade i Grenlanda prosječna godišnja temperatura je za 3 stupnja i više premašila prosjek. Na sjeveru Afrike i u južnoj Aziji sve do zapadne polovice Kine, živa u termometrima se gotovo posvuda za 1 do 3 stupnja popela iznad prosjeka.

Michel Jarraud je kazao da se nada kako će njegovo izvješće - koje obuhvaća podatke iz četiriju znanstvenih središta - pomoći svjetskim čelnicima u Cancunu da do 10. prosinca donesu odluke.

"Na temelju tih činjenica koje su znanstveno utemeljene, možemo reći gdje smo danas", kazao je. "Naravno, ne učinimo li ništa, ta će krivulja nastaviti rasti", dodao je. Samo su 1998. i 2005. bile nešto toplije otkako se provode mjerenja.(hina/metro-portal)

02.12.2010. 22:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh