« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
TRAGIČNO

20 godina od 9/11, napokon se otvaraju papiri

Ukupno je poginulo vše od 3.000 ljudi, uključujući žrtve u zrakoplovima i neboderima, te njujorške vatrogasce, policajce i vojno osoblje u Pentagonu

Što se zapravo dogodilo?
Što se zapravo dogodilo? (Arhiva)
Više o

11. rujna

,

9/11

,

rušenje blizanaca

,

napad 9/11

Pred 20 godina, 11. rujna 2001. godine datum je koji se u cijelom svijetu poistovjećuje s najvećim terorističkim napadom na SAD. Prema službenoj američkoj verziji priče 19 osoba u službi Al-Qaide, mreže militantnih islamističkih organizacija, otelo je četiri američka zrakoplova.

Dva su udarila u Svjetski Trgovački Centar (WTC) na Manhattanu u New Yorku, po jedan u svaki neboder, nakon čega su se oba srušila. Treći je zrakoplov udario u Pentagon, glavno sjedište Ministarstva odbrane SAD-a, a četvrti se srušio u Pennsylvaniji nakon što su putnici pružili otpor otimačima. Nitko nije preživio ni u jednom od otetih zrakoplova.

Ukupno je poginulo vše od 3.000 ljudi, uključujući žrtve u zrakoplovima i neboderima, te njujorške vatrogasce, policajce i vojno osoblje u Pentagonu.

Ubrzo nakon napada vlada SAD-a objavila je da su Al-Qaida i Osama bin Laden prvi osumnjičeni za napade. No, ubrzo nakon tragičnog događaja krenule su i sumnje u službenu verziju američke administracije. Mnogima je bilo sumnjivo kako su se tornjevi mogli urušiti jer su građeni upravo tako da ih zrakoplov ne može srušiti, a mnogima je čudan i način rušenja koji upućuje da je možda bila riječ o nekoj vrsti kontroliranog rušenja.

Sumnje postoje i oko autentičnosti snimke na kojoj Bin Laden preuzima odgovornost za napade. Napadi su imali ogromne posljedice na svjetsku politiku. Bili su osuđeni širom svijeta, a mjesec dana kasnije SAD su povele koaliciju međunarodnih snaga u Afganistanu u potrazi za snagama Al-Qaide.

Kontroverze oko rušenja Blizanaca i dalje traju. 

11.09.2021. 08:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    11.09.2021. 08:23
    I meni je cudno kako to da du se srusili za 5 minuta a gradeni od celika mozda je bila bomba jos unutra
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh