« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
FESTIVALI

20. Festival prvih - vrijeme rizika

Vrijeme rizika - nesigurnost kao konstanta središnja tema 20. Festivala prvih

20. Festival prvih
20. Festival prvih (Arhiva)
Više o

Festival prvih

,

20. Festival prvih

20. Festival prvih održat će se od 19. do 24. rujna u Galeriji Događanja, Centru KNAP i Kulturno informativnom centru (KIC) u Zagrebu. Organizatori festivala Studio Artless su za središnju temu odabrali vrijeme rizika - nesigurnost kao konstantnu, globalni fenomen suvremenosti koji se pojavljuje uz različite oblike budućih neizvjesnosti. Među njima se kriju društveni i osobni rizici koji su ujedno postale točke kulturnog i umjetničkog istraživanja, ali i pogled na umjetničko postpandemijsko stvaranje.

Na otvorenju festivala predstavit će se 16 umjetnika s radovima pristiglim na festivalski natječaj i to u različitim umjetničkim formama kao što su likovni radovi, skulptura, crteži, kratki film, društvena igra, fotografika, i dr. Otvorenje izložbe održat će se 19. rujna 2022. u 19:00 sati u Galeriji Događanja, a posjetitelji će radove moći pogledati tijekom trajanja festivala.

«Pogled unazad na teme i događanja proteklih festivala pomaže pogledu u budućnost. Ustrajnost u provedbi inovativnog formata zahtijeva strpljenje, više od dobre organizacijske volje i snage - nesigurnim okolnostima usprkos.» - rekla je organizatorica festivala Ana Zorica koja najavljuje obilježavanje 20. godišnjice Festivala prvih. Događanje će se održati u Kulturnom informativnom centru (KIC) u utorak, 20. rujna u 20:00 sati, a u prezentaciji i razgovoru će sudjelovati povjesničar umjetnosti Feđa Vukić, filozof Hrvoje Jurić, povjesničarka umjetnosti Irena Bekić i drugi gosti koji su izlagali na festivalu proteklih godina.

U izvedbenom dijelu moći će se vidjeti rad Lightune G Bojana Gagića i Mije Gladovića u izvedbenoj tehnici luminoakustike, te Fajrunt Nikole Iskre koji je prikazan na 1. Festivalu prvih 2003. godine, a u kojem je autor snimajući zvukove radio valova pokušavao pronaći odgovore i poruku kamo nas može odvesti bezuvjetno prihvaćanje dominantne slike svijeta.

Na 20. Festivalu prvih moći se pogledati i dva kratka filma: Sezonke Srđana Sorića, koji se bavi svakodnevnom zbiljom otočkih konobarica u koktel baru tijekom turističke sezone, a nakon kojeg će uslijediti razgovor o nesigurnim uvjetima rada u turističkom i kulturnom sektoru. Uz autora filma o temi će govoriti Jovica Lončar i članice kustoskog kolektiva BLOK Vesna Vuković i Dunja Kučinac. Drugi naslov je eksperimentalni film Vicious Orchids Petre Brnardić, svojesvrni triler noir s fragmentiranom, asocijativnom strukturom i s naglaskom na atmosferu i emocije. S autoricom će nakon projekcije razgovarati Josipa Bubaš.

Interes publike sigurno će probuditi bogat glazbeni program: nastup DJ Zdenka Franjića, koncert Edina Džambića poznatijeg pod imenom Onaj dečko te glazbeni performans Damira Avdića «Ja anarhist», koji se temelji na priči čovjeka koji nakon rata odlazi u USA gdje se susreće s banalnostima svojih uvjerenja. Pored glazbenih izvdebi održat će se tribina o prekarijatu u nezavisnoj glazbi i izdavaštvu na kojoj će Ljubica Džambić Anđelković predstaviti stvaralaštvo punk umjetnika Ivice Čuljka/Satana Panonskog, a Zoran Stajčić (portal Ravno do dna) i Zdenko Franjić (nezavisna izdavačka kuća Slušaj najglasnije) progovoriti više o naslovnoj temi.

Građani će također moći sudjelovati na Festivalu prvih i prijaviti se na dvije radionice - radionicu za djecu (3 - 10 god.) Igre na dlanu koju će voditi Nikolina Butorac te radionicu Igranja za odrasle na interaktivnoj instalaciji Boli me kuća.

Ulaz na sva događanja je slobodan.

Program festivala nalazi se na web stranici: http://www.studio-artless.hr

11.09.2022. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh