« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
NAJAVE

18. izdanje Queer Zagreb Sezone

Mia Zalukar i Bruno Isaković kreiraju izvedbenu analizu vlastita dugogodišnjeg profesionalnog odnosa, propitivanja hijerarhijskih struktura unutar kazališnog stvaralačkog procesa

Sounded bodies
Sounded bodies (Arhiva)
Više o

Sounded bodies

,

Queer Zagreb Sezona

U okviru Queer Zagreb Sezone u organizaciji udruge Domino, 2. i 3. studenoga na sceni Zagrebačkog plesnog centra u 20 sati izvest će se plesna predstava Kill B.

od veoma konkretnih izvedbeno-vizualnih referencija na kultni Tarantinov film Kill Bill iz 2003., odnosno na njegovu glavnu protagonistkinju Mladenku, koju se najbolje može opisati kao krvožednu osvetnicu nadljudskih sposobnosti, ponešto simplificirana psihološkog profila, ali zato čvrstih moralnih stavova i vrlo privlačna izgleda, Mia Zalukar i Bruno Isaković kreiraju izvedbenu analizu vlastita dugogodišnjeg profesionalnog odnosa, propitivanja hijerarhijskih struktura unutar kazališnog stvaralačkog procesa i odnosa moći između dvoje barem u ideji ravnopravnih partnera.

Sounded Bodies, festival izvedbenih umjetnosti, ove godine donosi plesne predstave, koncert i radionicu, a kroz cijeli se program propitkuje odnos tijela i zvuka.

Trodnevna glasovno-plesna/fizička radionica Tjeloglasja održat će se od 3. do 5. studenoga, a polaznici će uz voditeljicu Maju Rivić kroz vježbe, igru i eksperimente pokušati osvijestiti glas tijela i glas duše, u svojoj neverbalnoj slobodi. Polaznici će osvijestiti i razmišljati o glasu kao dijelu tijela, kao produžetku tijela, kao istovjetnoj kopiji tijela, kao najpreciznijem otisku našeg kolektivnog i individualnog duhovnog i emotivnog stanja, kao garantoru i dokazu sadašnjeg trenutka, u kojem su sublimirani svi dosadašnji, i pretpostavljeni svi budući trenuci.
Izvedbeni program festivala izvest će se od 5. do 7. studenoga u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru.

Oh je koreografska mašina Ane Jelušić koja se bavi istraživanjem fantomskog prostora između reference i radnje koja se na nju odnosi. Izvadivši kôd udarca iz popkulturnog video spota, ne toliko cjelovita osoba, koliko stvar koja osjeća, koristi taj kôd da udara po referenci, dok ona nazad udara nju. U tom međudjelovanju razlaže se proces učenja o tehnologiji vlastitog tijela i o mehanici reference. Otvara se prostor u kojem dijelovi su-rađuju s referencom i istovremeno joj pružaju otpor.

U plesnoj predstavi SOL imamo prilike pratiti svojevrsnu retrospektivu ili sintezu minulog rada Silvije Marchig, pri čemu je sama gesta ponovnog okupljanja i promišljanja kostimografskih, koliko i emocionalnih „ljuštura" njenih ranijih predstava ujedno i oblik izlaska autorice iz zatvora osobne povijesti.

Subotnji koncert CRI Orchestre (Croatian Improvisers Orchestra), koji propituje odnos improvizacije i kompozicije kroz glazbeni teatar i performans, zatvorit će ovogodišnje izdanje Sounded Bodies Festivala.

Iako je vrijeme karantene bilo ispunjenom kulturnim sadržajima on-line tipa, iskustvo ipak pokazuje da ništa ne može zamijeniti živu izvedbu i izravni proces uživanja u umjetnosti. Ova se godina pokazala puna neizvjesnosti te nas osvijestila da ne znamo što donosi sutra i da baš zato uživamo u danas.

Zato, posjetite programe udruge Domino, a ulaz je, kao i uvijek – slobodan u sklopu inicijative Umjetnost dostupna svima. Ulaznice se rezerviraju na e-mail adresu:  udrugadomino.marketing@gmail.com

Više informacija o programu pronađite na mrežnim stranicama https://thisisadominoproject.org/.

29.10.2020. 13:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh