« Ekosfera
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
KLIMATSKE PROMJENE

17 hrvatskih gradova sudjeluje u "Satu za planetu Zemlju"

Sedamnaest gradova u Hrvatskoj ugasilo je večeras u 20,30 sati svjetla na sat vremena u nekim ulicama i kulturnim znamenitostima

Fotografija vijesti
Više o

energija

,

obnovljivi izvori energije

,

Hrvatska

,

Sat za planet Zemlju

Akciji su se pridružili i građani, gaseći svjetla u svojim domovima, kao i neke tvrtke i institucije, prenosi Hina. "Večeras u 20,30 sati stotine milijuna ljudi diljem svijeta gase svjetla za planet Zemlju. Između 134 zemlje u akciji, koju organizira WWF nalazi se i Hrvatska - ugasili smo zidine u Dubrovniku, rivu i Dioklecijanovu palaču u Splitu, Arenu u Puli, Tvrđu u Osijeku, zadarski Forum, tvrđavu u Hvaru, Varaždin, Opatiju, Buje, Makarsku rivijeru i Zagreb", rekla je večeras jedna od ambasadorica akcije u Hrvatskoj, glumica Zrinka Cvitešić, koja je vodila program središnje proslave na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Voditeljica tog projekta u Hrvatskoj Petra Boić Petrač ističe kako je osnovni cilj akcije ukazati da svakodnevnim malim aktivnostima svi mi možemo smanjiti svoj "ekološki otisak", te da donositelje odluka potaknemo na razmišljanje o korištenju energije iz obnovljivih izvora.

Prije početka proslave minutom šutnje izražena je sućut stanovnicima Japana u vrijeme velike krize s kojom se součavaju. Nakon odbrojavanja, na Cvjetnom trgu i u okolnim ulicama ugašena je rasvjeta, a prigodni program je uslijedio uz svijetlost svijeća koje je donirala tvrtka "dm". WWF-ovu akciju "Sat za planet Zemlju" podržao je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović te Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO, a održana je u suradnji s nevladinim organizacijama Sunce, Zeleni Osijek, Jadertina i Žmergo, te pod generalnim pokroviteljstvom Coca-Cole.

Tvrtka Coca-Cola je svjetla na upravnoj zgradi u Zagrebu ugasila u četvrtak navečer i ostavit će ih ugašenima do kraja tjedna. Akciji se pridružio i Muzej suvremene umjetnosti, T-centri u Zagrebu, Osijeku i Rijeci, zagrebački hotel Sheraton i hotel Regent Esplanade, koji je ugasio rasvjetu na pročelju zgrade, prilagodio rasvjetu u hotelu te služio večeru i priređivao plamteće koktele i romantičnu večeru uz svijeće. Najavljeno je i da će dubrovačke Zidine svjetla imati ugašena do 2. travnja.

"Sat za planet Zemlju" je svjetska inicijativa za borbu protiv klimatskih promjena. Ta akcija WWF-a ove se godine održava pod motom "Više od sata". Inicijativa je nastala 2007. u Sydneyju s ciljem podizanja svijesti o prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa, energetskoj učinkovitosti, štetnosti klimatskih promjena te čovjekova negativnog utjecaja na Zemlju. Tako već godinama posljednje subote u ožujku na sat vremena gasi se rasvjeta na najupečatljivijim znamenitostima - Eiffelovom tornju u Parizu, Buckinghamskoj palači u Londonu, Operi u Sydneyu, berlinskim Brandenburškim vratima, piramidama u Kairu i dr.

26.03.2011. 21:39:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh