« Život
objavljeno prije 7 godina i 2 mjeseca
POSTANITE ZNALAC

14 zanimljivih činjenica o Guinnessu

U čast ovom po mnogima savršenom, dakle ne crnom, već crvenom pivu donosimo 14 zanimljivih činjenica koje sigurno niste znali

Guiness je, ako niste znali - crven!
Guiness je, ako niste znali - crven! (Guiness)
Više o

Guinness

,

pivo

,

zanimljivosti

,

Dan Svetog Patrika

Na dan Svetog Patrika koji nema je tu za nekoliko dana, diljem svijeta se popije više od 13 milijuna pinti Guinness pive. U čast ovom po mnogima savršenom, dakle ne crnom, već crvenom pivu donosimo 14 zanimljivih činjenica koje sigurno niste znali, a koje će vam uvelike pomoći da već sljedećeg tjedna kad ćete slaviti Svetog Patrika u omiljenoj vam pivnici budete pravi pivski snob i znalac.

1. Guinness je crven

Dakle nije crni, već je tamno crvene boje rubina - usmjerite ga prema svijetlu i uvjerit ćete se sami. Razlog tome je što se sladni ječam prije kuhanja prži.

2. Svi imaoci brka zajedno svake godine bace 162 719 pinti pive

To je onaj dio pive koji nam ostaje u brku. Podatak možda i nije najtočniji jer mnogi od nas zdušno posrću sve što je zapelo u brku. Sukladno tome nastao je takozvani "porez na brk" u iznosi nekih 4,58 funti, odnosno 40ak kuna, 3 pinte Guinnessa!

3. Savršeno točenje traje dvije minute

U nas se tek na rijetkim mjestima može pronaći onaj pravi točeni Guinness, no imamo Guinness Draught u limenkama koji je manje više isti onom točenom u nekom pubu. Dakle točenje Guinnessa podijeljeno je u 6 koraka i traje 119 sekundi, a tajna je u tome što se s točenjem staje nakon 3/4 čaše kako bi mjehurići dušika kreirali prepoznatljivu baršunastu pjenu. Nakon jedne minute stajanja pivo se dalje toči do kraja.

4. Pijete ga krivo

Guinness se pije tako da se lakat digne u zrak jer Guinness piju pouzdani muškarci i žene, te se u jednom mahu pije kroz pjenu, odnosno kroz najzahmeljeniji i najgorči dio sve dok se ne dođe do slatkog okusa. Pije se dakle u jednom mahu dok ne ostane nekih 3-4 visine pjene u čaši.

Sve zanimljivosti o najslavnijem pivu na svijetu pročitajte na portalu Gentleman.hr

12.03.2017. 13:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh