« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
sjećanje

14. godišnjica raketiranja Zagreba

Šest žrtava i deseci ranjenih nakon napada kasetnim bombama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Milan Martić

,

raketiranje Zagreba

,

godišnjica raketiranja Zagreba

,

Orkan

,

zvončići Zagreb

Na današnji dan prije 14 godina, 2. svibnja 1995. godine, pobunjeni Srbi napali su Zagreb raketnim sustavom "Orkan" s kasetnim punjenjem kako bi se osvetili za vojni poraz dan prije u operaciji "Bljesak" u zapadnoj Slavoniji, pri čemu je u samome gradskom središtu poginulo šestero ljudi.

Bila je to osveta pobunjenih Srba za vojni poraz u akciji "Bljesak", što je pred televizijskim kamerama otvoreno priznao tadašnji vođa pobunjenih Srba Milan Martić.

U napadu koji je ponovljen i sutradan, 3. svibnja 1995., poginulo je šestero ljudi, 39 je teško, a 136 lakše ranjeno.

Prve eksplozije čule su se 2. svibnja u 10 sati i 23 minute, kada je nekoliko projektila s kasetnim streljivom, tzv. zvončićima ispaljeno iz raketnog sustava "Orkan" na zagrebačko gradsko središte u Šoštarićevu ulicu, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve ulice.

Zbog zapovijedi da se napadne Zagreb, Međunarodni sud u Haagu pravomoćno je zbog ratnog zločina osudio Milana Martića na 35 godina zatvora.

Projektili su 3. svibnja pali i na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika "Centar" te na dvoranu Hrvatskoga narodnog kazališta u kojoj su vježbali baletani, među kojima je bilo i nekoliko stranaca.

Osobito su opasni poslije bili mnogobrojni neeksplodirani "zvončići", njih oko 500, koje je deaktivirala policija, pri čemu je jedan policajac poginuo.

U spomen na taj dan, glavni grad od 2007. godine ima Trg svibanjskih žrtava 1995. (hina/metro-portal)

02.05.2009. 09:34:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh