« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
OBAMA OBEĆAO

100 milijuna dolara za Haiti i pomoć u obnovi

Američki predsjednik objavio je da će SAD hitno izdvojiti 100 milijuna dolara za potporu spasilačke operacije na Haitiju, pogođenim razornim potresom

(Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Haiti

,

pomoć

"Danas objavljujem hitno ulaganje 100 milijuna dolara za potporu našim spasilačkim naporima, kako bi se osiguralo više opreme za spašavanja, hrane, vode i lijekova koji će biti potrebni", rekao je Obama u izjavi za medije u Bijeloj kući.

Američka ulaganja "rast će s godinama, kako SAD bude pomagao u dugoročnom oporavku Haitija od sadašnje nezamislive tragedije", rekao je Obama, okružen potpredsjednikom Joe Bidenom, državnom tajnicom Hillary Clinton, ministrom obrane Robertom Gatesom i ministricom domovinske sigurnosti Janet Napolitano.

Naglasio je da je Haiti prioritet njihovih ministarstava i agencija, te poručio stradalim Haićanima da se "jedna od najvećih spasilačkih operacija u modernoj povijesti kreće prema Haitiju".

"Ovo je jedan od onih trenutaka koji zahtijevaju američko vodstvo", kazao je Obama iznoseći pojedinosti o naporima koji SAD ulaže za osiguranje zračne luke u Port-au-Princeu, te za dopremu vode, hrane i drugih potrepština.

"Dolazi još američkih spasilačkih ekipa, još hrane i vode, još liječnika, medicinskih sestara i bolničara. Još ljudi i opreme koji čine razliku između života i smrti", rekao je Obama.

Naglasio je da američke oružane snage stižu na Haiti kako bi podržali operacije pružanja pomoći. "Više patrolnih brodova Obalne straže već je tamo i osiguravaju vodu i vitalnu tehničku pomoć za tu veliku logističku operaciju. Dijelovi 82. zračno desantne divizije stižu danas, a također razmještamo i ekspedicijsku postrojbu marinaca, nosač zrakoplova USS Carl Vincent i brod-bolnicu USMS Comfort", kazao je. (hina/metro-portal)

14.01.2010. 19:21:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh