« Život
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
MMM :)

10 stvari koje morate znati o pivu

Pivo je jedna od onih stvari o kojima svi misle da znaju puno, no kad pročitate ove zanimljivosti, ustanovit ćete da i niste baš toliko informirani

Što trebate znati o pivu
Što trebate znati o pivu (Arhiva)
Više o

pivo

,

zanimljivosti

,

zanimljivosti o pivu

Pivo se proizvodi već tisućama godina i jedno je od najrasprostranjenijih alkoholnih pića na planeti, pa evo 10 stvari koje morate znati o ovom omiljenom piću

1. Najstariji poznati recept je onaj za 4000 godina staro pivo koje su radili Sumerani, preciznije, Sumeranke jer su ga tada samo one smjele raditi.

2. Egipćani, susjedi Sumerana, sagradili su piramide "pod gasom". Radnici u Gizi dobivali su četiri litre piva na dan, tvrdi Patrick McGovern, biomolekularni arheolog na sveučilištu u Pennsylvaniji.

3. Piva je bila zdravije piće od zagađene vode Nila, dijelom je sadrži antimikrobski etanol.

4. Etanol, intoksikant u pivi, je snažana antiseptik ali nije dobar za liječenje prehlade. Optimalan broj alkohola u krvi da ubije bakterije i viruse trebao bi biti više od 60% što bi ubilo i vas.

5. Hmelj pripada familiji Cannabaceae što znači da je marihuanin bliži rođak.

6. Istražitelji sa Stanforda otkrili su da pivski mjehurići stvaraju petlju koja prkosi gravitaciji.

7. Eksperimentiranje s pivom išlo je u različitim smjerovima. John Lubbock, naturalist iz 18. stoljeća, proučavao je ponašanje mrava pod utjecajem pive. Kada bi trijezni mravi naišli na one pijane, na leđima bi ih odnijeli na spavanje.

8. Istraživanje Londonske škole za biznis pokazalo je da politički stavovi u Americi utječu na odabir piva - konzervativci preferiraju domaće pivo poput Buscha za razliko od uvezenih proizvoda kao što je Guinness.

9. Guinness je jedno od najpoznatijih piva, a da bi pinta bila savršena trebate joj dati točno 119.5 sekundi da se slegne.

10. I za kraj, kako se zovu ljubitelji piva i pivski eksperti? Cerevisafili! Ime dolazi od latinskog imena rimske božice poljoprivrede Ceres i riječ vis što znači snaga.

26.01.2016. 15:12:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh