« Knjiga
objavljeno prije 2 mjeseca i 7 dana
FESTIVALI

10. obljetnica festivala '50 Poems for Snow'

Festival '50 Poems for Snow' je no-budget međunarodni pjesnički festival pokrenut 2012. godine u Zagrebu, a ove zime obilježava desetu obljetnicu

50 Poems for Snow
50 Poems for Snow (Arhiva)
Više o

festival

,

50 Poems for Snow

'50 Poems for Snow' je festival specifičan u svijetu po tome da se datum održavanja ne zna unaprijed tj. održava se u svakome gradu na prvi dan snijega i to (uglavnom) noću i na otvorenom. Tada po tri pjesnika/inje izvode nekoliko svojih pjesama, uz po jednu klasičnog autora/ice kojemu je te godine festival posvećen. Ovozimska izdanja posvećena su španjolskom pjesniku i dramatičaru Federicu Garciji Lorci.

Ove zime festival se održava u ukupno sedamnaest gradova u Hrvatskoj, Argentini, Njemačkoj, SAD-u, Sloveniji, Francuskoj i Bugarskoj. Po prvi put lokalna izdanja najavljena su u El Chatenu u argentinskoj Patagoniji, Belom Manastiru, Daruvaru, Đakovu, Krapini i Sewaneeju u Tennesseeju, SAD.

Prvo ovozimsko izdanje već je (tradicionalno) održano s prvim snijegom u Delnicama, te Sofiji u Bugarskoj i Sewaneeju u SAD-u.

Povodom desete obljetnice, prošle je godine održan i javni natječaj za plakat festivala, a odabran je prijedlog Ane Ogrizović iz Zagreba.

U proteklom desetljeću lokalna izdanja festivala održala su se u čak trideset i osam gradova, šesnaest zemalja i na tri kontinenta (Europa, Sjeverna Amerika i Azija).

'50 Poems for Snow' je osim najbrojnijeg pjesničkog događanja u Hrvatskoj, ujedno i jedan od najuspješnijih zagrebačkih i hrvatskih izvoznih kulturnih proizvoda.

Festival je pokrenut po ideji Saše Šimprage, a u organizaciji s Aleksandrom Hutom Konom.

Najavljena izdanja mogu se pratiti ovdje: https://www.facebook.com/50poemsforsnow 

17.01.2023. 12:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh