« Film
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
FLOPS

10 najvećih filmskih financijskih promašaja godine

Kad se sve zbroji i oduzme bila je ovo dobra godina za Hollywood, ali uvijek ima izuzetaka, evo onih najgorih

Depp je flopnuo žestoko
Depp je flopnuo žestoko (Arhiva)
Više o

filmski hitovi

,

filmski promašaji

Kad se zbroji rezultat deset najvećih holivudskih financijskih promašaja godine dolazimo do gubitka od pola milijarde dolara. Srećom, u Hollywoodu su ove godine dobro poslovali pa ih većina neuspjeha neće previše zabrinuti, no prema minusima koje su napravili najveći promašaji godine nitko ne može ostati hladan.

Iako je postao metaforom za ovogodišnje filmske luzere „Usamljeni osvetnik", komični vestern s Johnnyjem Deppom, ipak nije ono najgore što je Hollyowod ove godine zadesilo. Osim ako marketinški budžet nije bio toliko golem, npr sto milja dolara koje često spominju holivudski insajderi, da se ne usudimo niti pomisliti koliki su stvarni razmjeri štete.

No, i bez spomenutog marketinškog troška, kad se sve zbroji i oduzme „Usamljeni osvetnik" ostao je u minusu nekih 85 milijuna dolara, a za Tontov je neuspjeh, na kraju, glavom platio producent Jerry Bruckheimer koji će ubuduće nove projekte (zapravo reanimaciju prastarih hitova poput „Top Guna" i „Policajca s Beverly Hillsa") umjesto u Disneyju raditi u Paramountu.

No, ako u Disneyju mirno ne spavaju, što tek reći za ekipu iz Universala koja stoji iza filmske ekstravagancije „R.I.P.D. Agenti za počivale u miru" koja je završila distribuciju s minusom od 91 milijun dolara.

Ipak, apsolutni šampion filmske 2013. godine je film „Jack, ubojica divova". Trend ekranizacija bajki i basni u fantasy horor stilu toliko je posljednjih godina uzeo maha da je Bryan Singer s lakoćom spiskao nevjerojatnih 195 milijuna dolara na bajku o Janku i čarobnom grahu.

Kad su već „Alisa u zemlji čudesa", „Ivica i Marica", „Snjeguljica" i „Crvenkapica" zauzeti (friško ekranizirani), bit će dobar i Janko, mislili su u Warner Brosu. Ali nije bio. Ova skupa  produkcija trasherskog looka bez glumačkih zvijezda i nejasnog koncepta rezultirala je s minusom od 96,5 milijuna dolara pa Singeru nije bilo druge nego da se pokunjeno vrati poslu koji mu provjereno ide od ruke - novim epizdama „X-Mena".

Cijelu listu najvećih ovogodišnjih filmskih financijskih katastrofa možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi.

24.12.2013. 14:07:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh