« Film
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
IZABRALI NEMILOSRDNI GADOVI

10 najboljih biografskih filmova

Navala biografskih filmova na kino repertoar – Lady Di, Niki Lauda i James Hunt, Liberace – ponukala nas je da napravimo izbor najboljih filmskih biografija u posljednjih pola stoljeća

Razjareni bik je pri vrhu top 10
Razjareni bik je pri vrhu top 10 (Arhiva)
Više o

biografski film

,

Joaquin Phoenix

,

top 10

,

Robert De Niro

,

Razjareni bik

,

Amadeus

,

Hod po rubu

„Napokon istinita priča o životu najomiljenije princeze", tako se najavljuje biografski film „Diana" u kojemu je Lady D odigrala Naomi Watts. Ne može se reći da film baš prati dobar glas pa me zapravo mnogo više zanima „Utrka života" („Rush") Rona Howarda u kojoj ćemo sljedeći tjedan gledati legendarne obračune Nikija Laude i Jamesa Hunta. Već tjedan nakon toga slijedi i hvaljeni film Stevena Soderbergha „Moj život s Liberaceom" o čuvenom američkom pijanistu i zabavljaču.

Ova recentna navala biopica ponukala nas je na pogled unatrag, postavili smo si suludo težak zadatak: iz više stotina filmova i već pomalo načete vlastite memorije izabrati deset najboljih. Kako bismo si stvar makar malo olakšali i kako vas ne bi gnjavili prašnjavom crno-bijelom arhivom, zažmirili smo na antologiju poput genijalne „Ivane Orleanske" (ne one Bessonove, već Dreyerove iz 1928. godine) ili npr. „Mladog g. Lincolna" Johna Forda, pa čak i „Laurenca od Arabije" ili „Građanina Kanea" (kojeg se može i ne mora svrstati među biografske filmove) i zadržali se na biopicima snimljenima u posljednjih pola stoljeća.

No, ni taj drastični selektivni zahvat nije pomogao nekim turbo popularnim filmovima da uđu u ovaj izbor pa će nekima možda zasmetati što nema „Gandhija", „Schindlerove liste", „Posljednjeg kineskog cara" ili „Genijalnog uma", no takvi smo mi, nemilosrdni prema sebi i drugima, a pogotovo prema precijenjenim filmovima. Na žalost, nije bilo mjesta ni za neke koje bismo rado uvrstili, poput „Eda Wooda", „Čovjeka-slona", „Private Parts", „Bravehearta" ili „Cinderella Mana", no zato možda pronađete neki naslov koji vam u prvi čas ne bi pao na pamet.

U žestokoj konkurenciji filmova kao što su „Amadeus", „Razjareni bik", „Patton" i „Hod po rubu", sam vrh top liste zauzeo je film „Dobri momci" Martina Scorsesea, sjajan film o životu gangstera Henryja Hilla i njegove družine.

Cijelu listu najboljih biografskih filmova možete pronaći na portalu Nemilosrdni gadovi.

28.09.2013. 19:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh