« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
15. OBLJETNICA

Zvonimirov grad i grad heroj obilježili Dan pobjede

Predsjednik RH Ivo Josipović poručio iz Knina da je pobjeda u Oluji bila časna; u Vukovaru položeni vijenci na Memorijalnom groblju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir GlibušićJakov Prkić/CROPIX)
Više o

Luka Bebić

,

Jadranka Kosor

,

Knin

,

Vukovar

,

Oluja

,

Dan branitelja

,

Ivo Josipović

,

Dan pobjede

Središnja svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 15. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja" održana je na Gradskom stadionu u Kninu. Središnjoj svečanosti nazočili su hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović, predsjednica Vlade Jadranka Kosor, predsjednik Sabora Luka Bebić, te drugi predstavnici državnog i vojnog vrha. Prijavak vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga predsjednku Josipoviću na svečanom postrojavanju postrojbi OS RH podnio je general bojnik Mirko Šundov.

>> Započela obilježavanje 15. obljetnice Oluje

Premijerka Kosor u svom je govoru pozvala građane da poslave Dan pobjede i domovinske zahvalnosti gradeći i dalje Hrvatsku kao zemlju slobode i demokracije, mira, tolerancije, solidarnosti i prosperiteta za svakog hrvatskog građanina, bez obzira na njegovu vjeru ili političko opredjeljenje. Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik OS Josipović naglasio je kako je u vojnom smislu akcija "Oluja" provedena po svim pravilima ratovanja, poštujući međunarodne konvencije te zbog toga treba odati priznanje svim onima koji su je planirali i koji su časno sudjelovali u toj operaciji pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Luka Bebić je izjavio kako je u veličanstvenoj vojnoj operaciji munjevitom brzinom oslobođen drevni Zvonimirov grad, a hrvatskoj je matici vraćeno najjače uporište agresorske pobune iz kojeg je pokrenuta okupacija hrvatskog državnog teritorija praćena strašnim razaranjima nesmiljenim ubijanjima i protjerivanjima civilnog stanovništva. Istaknuo je ulogu prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana. "Velika je njegova uloga i nikome nećemo dozvoliti da ju umanjuje," kazao je Bebić.

Oglašavanjem crkvenih zvona i sirena, te polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i u Vukovaru je obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Vijence podno križa na Memorijalnom groblju položila su i svijeće zapalila izaslanstva Oružanih snaga Republike Hrvatske, Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Vukovarsko-srijemske županije, grada Vukovara i županijske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

>> Dan pobjede i domovinske zahvalnosti - 15. godišnjica Oluje

Molitvu za poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu molili su gvardijan vukovarskog Franjevačko samostana, fra Gordan Propadalo i dekan vukovarskog dekanata, velečasni Pavao Kolarević koji je u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova služio i misu zadušnicu. "Da prije petnaest godina nije bilo čvrste i jake vojske i policije, briljantnog oslobađanja okupiranog područja, ne bi sigurno bilo ni mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, spriječavanja novih žrtava i očuvanja mnogih života", poručio je nakon polaganja vijenaca vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Vojarni 204. vukovarske brigade podignuta je na jarbol državna zastava, a potom su sudionici obilježavanja obišli Muzejsko-multimedijalni odjel Domovinskog rata koji se nalazi u vojarni a s čijim radom ih je upoznao načelnik odjela, brigadir Petar Čavar. (hina/metro-portal)

05.08.2010. 14:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh