« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci

Županija o zbrinjavanju otpada i CO2

Projekt vrijedan 60 milijuna eura predviđa gradnju sustava cjevovoda

Više o

otpad

,

CO2

,

projekt EOR

INA Industrija nafte zatražila je mišljenje Skupštine Zagrebačke županije o projektu EOR, tj. izgradnji sustava cjevovoda radi povećanja iscrpka nafte na naftnim poljima Ivanić i Žutica utiskivanjem ugljčnog dioksida (CO2) i trajnom zbrinjavanju  CO2 na zemljištima u Ivanić Gradu, Šarampovu, Posavskim Bregima, Topolju i Hrastilnici.

Planirani zahvat, vrijedan oko 60 milijuna eura, predviđa izgradnju sustava cjevovoda - plinovoda, elektrovoda i signalnih kabela radi utiskivanja  CO2 u podzemne slojeve zemljišta na postojećim proizvodnim bušotinama.

PROJEKT EORSmanjenje stakleničkih plinova utiskivanjem CO2 u skladu je s Protokolom iz Kyota. 

Provedbom tog projekta povećao bi se iscrpak nafte i produžio vijek naftnih polja koja u dosadašnjem režimu rada bilježe konstantan pad proizvodnje.
Utiskivanjem  CO2 u podzemne slojeve zemljišta istodobno bi se riješio i problem trajnog zbrinjavanja znatne količine ovog stakleničkog plina koji u sadašnjim uvjetima proizvodnje nafte i plina odlazi u atmosferu.

Iz Poglavarstva Županije naglašavaju kako je smanjenje stakleničkih plinova na opisani način u skladu s Protokolom iz Kyota. Konačno mišljenje o projektu EOR dat će skupština Zagrebačke županije na predstojećoj sjednici. (DM) 

26.02.2008. 22:55:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh