« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
POBJEŠNJELI MEDVJED

Zubobolja izludila medvjeda koji je napao britanske turiste

"Dva očnjaka i nekoliko sjekutića imalo je jako upaljene, gotovo ogoljele živce. To je moralo uzrokovati jaku bol i promijeniti medvjedovo ponašanje", tvrde veterinari

Fotografija vijesti
Više o

Norveška

,

polarni medvjed

,

Svalbard

Medvjed koji je prije dva tjedna napao skupinu britanskih turista, pri čemu je jedan mladić poginuo, vjerojatno je patio od nesnosne zubobolje, tvrde norveški veterinari, prenosi Hina.

Nakon pregleda životinje teške 250 kilograma institut je otkrio da su njegovi zubi "jako uništeni".

"Dva očnjaka i nekoliko sjekutića imalo je jako upaljene, gotovo ogoljele živce. To je moralo uzrokovati jaku bol i promijeniti medvjedovo ponašanje", rekao je Bjoernar Ytrehus, veterinar koji je pregledao medvjeda.

Po njemu, dotrajalost zubi sugerira da je medvjed, ubijen nakon napada, bio star ili da je bio bolestan ili ozlijeđen, zbog čega se hranio biljakama umjesto životinjama, obično tuljanima, i da je tako uništio zube. "To je mogao biti čimbenik koji je pridonio napadu", rekao je.

Medvjed je 5. kolovoza na Svalbardu napao skupinu od 14 mladih koji su kampirali na glečeru. Ubio je 17-godišnjeg Britanca, a ranio dvoje njegovih kolega u dobi od 16 i 17 godina te dvoje njihovih voditelja u dobi od 27 i 29 godina. Jednome ranjenom mladiću iz lubanje su izvađeni medvjedovi zubi.

16.08.2011. 20:09:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh