« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
KRAJ ŠTRAJKA

Zrakoplovi Qantasa ponovno lete

Uprava australskog zrakoplovnog prijevoznika Qantas odlučila je prekinuti štrajk kojim su htjeli prisiliti vladu da urgira u njihovom sporu sa sindikatima zaposlenika

Fotografija vijesti
Više o

štrajk

,

sindikati

,

Austrija

,

putnici

,

zrakoplovi

,

uprava

,

Qantas Airlines

Australski Qantas Airlines ponovo je poletio u ponedjeljak, nakon što je uprava kompanije preko vikenda prizemljila cijela svoju flotu u hrabroj taktici kojom je prisilila vladu da intervenira u najgorem radnom sporu u Australiji u posljednjem desetljeću, javlja Hina.

Qantas je poduzeo drastičnu mjeru i obustavio sve svoje letove tijekom vikenda, oštetivši tako 70 tisuća putnika i navukavši njihov bijes, kako bi prisilio vladu da se obrati sudu za radne sporove i tako intervenira u višemjesečni spor između uprave i tri sindikata zaposlenika Qantasa.

Australski sud za radne sporove naredio je na izvanrednoj sjednici u nedjelju upravi Qantasa da nastavi s letovima, a sindikatima da prekinu sa svim štrajkovima. Objema stranama naloženo je da se vrate za pregovarački stol i u roku od 21 dana nađu rješenje za svoj spor. U protivnom će im sud nametnuti obvezujući arbitražni postupak.

"To je bilo jedino što smo mogli napraviti", rekao je novinarima predsjednik uprave Qantasa Alan Joyce, kojeg su u mjesnim medijima prozvali "kamikazom" jer učinkovito vlastitim štrajkom odgovorio na štrajkove sindikata, riskiravši bijes vlade, gnjev putnika, financijske gubitke i gubitak ugleda.

Spor između uprave i tri sindikata oko plaća, radnih uvjeta, planiranog rezanja broja radnih mjesta i preseljenja dijela poslovanja kompanije u Aziju traje već nekoliko mjeseci. Uprava tvrdi da je u štrajkovima sindikata od rujna izgubila 70 milijuna australskih dolara (395 milijuna kuna), a prizemljenje cijele flote koštalo ju je dodatnih 20 milijuna australskih dolara na dan.

Prvi zrakoplov Qantasa nakon sudske odluke poletio je u ponedjeljak popodne po mjesnom vremenu iz Sydneyja za Džakartu.

"Razumijem da se štrajkovi događaju, ali zaustaviti sve letove ne razmišljajući o putnicima - ne mogu se složiti s tim", rekla je jedna putnica koja je cijeli vikend čekala u Singapuru na let za Perth. "Nikad više s Qantasom", napisao je drugi putnik na Facebooku.

Ovaj potez bez presedana u zračnoj industriji iznenadio je australsku vladu i osramotio premijerku Juliju Gilard, koja je bila domaćica summita Comonwealtha u Perthu. Neki od čelnika tih zemalja imali su karte za letove Qantasa u nedjelju, pa su se morali snalaziti drugim kompanijama.

Vlada je pozdravila odluku suda, rekavši da je time spašena australska turistička industrija i šira ekonomija od potencijalno velikih šteta. Premijerka Gilard bila je ljuta što ju je uprava Qantasa o prizemljenju flote obavijestila samo tri sata prije.

No, mnogi analitičari smatraju Qantas pobjednikom ove akcije. Kratak rok koji je sud dao za dogovor za sindikatima ići će na ruku upravi, kažu oni. A pozitivno je odgovorilo i tržište, pa je tako danas dionica Qantasa skočila četiri posto.


31.10.2011. 08:50:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh