« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 7 mjeseci
OSVRT

Zoran Šimunović izlaže u Šibeniku

Zoran Šimunović predstavlja se s novom samostalnom izložbom u Šibeniku, u Galeriji sv. Krševana, s devet djela, većinom iz ciklusa Hommage prostoru

Zoran Šimunović
Zoran Šimunović (Miroslav Pelikan)
Više o

izložba

,

Miroslav Pelikan

,

Zoran Šimunović

Akademski slikar iz Osijeka Zoran Šimunović predstavlja se s novom samostalnom izložbom u Šibeniku, u Galeriji sv. Krševana, s devet djela, većinom iz ciklusa Hommage prostoru ali ima ih nekoliko iz najnovije produkcije Je li astronautima potrebna umjetnost.

Izložba se otvara prvog listopada ove godine.

Sva su djela izvedena u ulju na platnu, jedinstvenog formata 150 x 150 cm.

U proteklom razdoblju Šimunović je izazvao značajno zanimanje kako javnosti ali i kritike, kontinuirano izlažući na samostalnim izložbama diljem Hrvatske, prezentirajući svoj kompleksni ciklus posvećen odrastanju i sjećanju na to vrijeme, stvarajući zasebne imaginarne, samostojeće svijete ( jer njima doista ništa drugo nije ni potrebno), prepune uzajamno povezane simbolike, isječcima kadrova prisjećanja, koji se čudesno nadovezuju jedan na drugi ali uvijek ostajući jedinstveni i neponovljivi.

Tražeći skriveni ili potisnuti smisao nije nužno, no svakako se valja koncentrirati na elemente mikro svijeta na svakoj pojedinoj slici, uočiti njihovu stvarnu poziciju i vrijednost i sebi ih protumačiti na način, kako svakome od nas odgovara.

Šimunovićeve slike su gusto naseljene s različitim oblicima, karakterističnih međusobnih relacija, uz snažan kolorizam, no ipak i odmjeren, nenametljiv jer uvijek jače privlači neki znak i zagledajući se u njega dok oko klizi preko boja i sustiže figuru iz djetinjstva, biljku, ptici, stolicu,svjetiljku...kreira se nova priča.

Šimunovićev opus donio je slikara istaknutu poziciju u aktualnom domaćem slikarstvu.

Naravno, sada bi bilo sasvim zgodno, kada bi Šimunović odabrao pedesetak slika iz ciklusa na kojima je nadahnuto radio i predstavio se u adekvatnom muzejsko galerijskom prostoru cjelovitom izložbom.

Svi bi bili na dobitku, slikar bi se suočio sa svojim izborom a mi s njegovim slojevitim slikarstvom.

 

Piše: Miroslav Pelikan
26.09.2020. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh