« Znanost
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
SPOOKY

Zombi stanice rade bolje nego kad su bile žive

Trodimenzionalne replike organskih stanica nastavljaju raditi iste funkcije koje su obavljale dok su bile žive

Zombi stanice HeLa
Zombi stanice HeLa (Screenshot)
Više o

organske stanice

,

silicijska kiselina

,

zombi stanice

,

replike

Zombi stanice stvorene na Sveučilištu New Mexico prilično su zastrašujuća stvar - napravljene su od silicijske kiseline koja je u potpunosti preuzela strukturu organske stanice i nastavlja raditi iste stvari, iako je, zapravo, mrtva.

Znanstvenici ovo smatraju uspjehom, jer takve stanice pružaju mnogo veće mogućnosti eksperimentiranja, pošto podnose bitno višu temperaturu i pritisak od organskih stanica. Ova je tehnika u stvari jedan oblik fosilizacije kojim se, prema idejama znanstvenika, može očuvati vrijedan biološki materijal.

No, nije baš pretjerano poznato da postoje i prave zombi stanice. Inače, organske stanice nakon nekog vremena počnu gubiti kvalitetu tijekom reprodukcije, stare i na kraju se prestanu razmnožavati i umiru. Tako ljudi stare i nestaju.

Prave zombi stanice od milja zovu HeLa, pravo im je ime Helacyton gartleri, i do sada su se pokazale besmrtnima. Zvuči sumanuto? Nije, štoviše, te se stanice veselo razmnožavaju cijelim svijetom u mnogim laboratorijima.

Radi se o stanicama raka grlića maternice Henriette Lacks, koja je preminula 1951. godine. Od tada se te stanice koriste za razna istraživanja, i pokazalo se da se do sada nisu niti jednom loše podijelile, već apsolutno svako dijeljenje producira dvije nove, potpuno jednake i savršene stanice bez i jednog traga propadanja genetskog materijala.

Nadamo se samo da neki genijalac neće doći na ideju napraviti sličnu stvar s, recimo, mrtvim stanicama mozga, jer bi filmovi o zombijima naglo mogli postati stvarnost.

23.02.2013. 10:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh