« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina
SAVJETI

Znate li zašto se pretjerano znojite?

Osim ako ne stojite na suncu ili se bavite nekom tjelesnom aktivnošću, ne biste se trebali znojiti, pogotovo ne pretjerano

Koji je razlog poplave znoja?
Koji je razlog poplave znoja? (Arhiva)
Više o

znojenje

,

hormoni

,

razlozi

,

znoj

,

štitnjača

,

hipoglikemija

Znojenje je najnormalniji proces našeg tijela kad smo izloženi toplini, bavimo se nekom fizičkom aktivnošću ili imamo infekciju, pa naš imunološki sustav podiže temperaturu tijela kako bi ubio bakteriju ili virus.

No, ako se znojite a ništa od gore navedenog nije razlog, možete imati neki kroničan problem koji treba riješiti posjetom liječniku.

Znojenje, primjerice, može biti znak hipoglikemije ili pada razine šećera u krvi. Može se dogoditi i zdravim ljudima kada propuste obrok, a uobičajen je kod dijabetičara. Stoga, ako niste propustili obrok, vrijeme je za provjeru razine šećera u krvi.

Štitnjača je također čest uzročnik problema sa znojenjem, jer ljudi koji se stalno znoje mogu imati pretjerano aktivnu štitnjaču - hipertireozu. To znači da štitnjača proizvodi previše hormona, što će se još pokazati i gubitkom težine i ubrzanim lupanjem srca.

Hormoni su među češćim uzročnicima pretjeranog znojenja, pa tako muškarci koji se noću znoje obično imaju prenisku razinu testosterona. Kod žena se u tom slučaju može sumnjati na prenisku razinu estrogena, što označava početak menopauze.

Pretjerano znojenje može biti i nuspojava uzimanja antidepresiva koji podižu razinu noradrenalina, hormona stresa koji potiče prekomjerno znojenje. Uz njih na listi su i lijekovi protiv gripe i prehlade, za krvni tlak, antibiotici i tablete željeza. 

13.06.2013. 19:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh