« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana
SAVJETI

Znate li koja je kava najzdravija?

Zelena kava nudi niz zdravstvenih prednosti zahvaljujući visokim razinama antioksidanata i klorogenične kiseline

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

kava

,

najzdravija kava

,

zelena kava

Kava je neizostavan dio jutarnje rutine mnogih ljudi širom svijeta. No, jeste li znali da postoji vrsta kave koja je zdravija od tradicionalne pržene kave? Radi se o zelenoj kavi, koja postaje sve popularnija zbog svojih potencijalnih zdravstvenih dobrobiti.

Što je zelena kava?

Zelena kava su zapravo sirova, nepržena zrna kave. Proces prženja koji se koristi za proizvodnju obične crne kave uništava neke od prirodnih antioksidanata prisutnih u zrnu. Zelena kava zadržava te korisne spojeve, što je čini nutritivno bogatijom.

Zdravstvene prednosti zelene kave

  1. Bogata antioksidansima: Zelena kava sadrži visoku razinu klorogenične kiseline, snažnog antioksidansa koji može pomoći u smanjenju upala i zaštiti stanica od oštećenja slobodnim radikalima.

  2. Podrška mršavljenju: Istraživanja su pokazala da klorogenična kiselina može pomoći u smanjenju apsorpcije masti i glukoze u crijevima, što može dovesti do smanjenja tjelesne mase.

  3. Poboljšanje metabolizma: Zelena kava može ubrzati metabolizam i povećati sagorijevanje masti, što je korisno za one koji žele izgubiti težinu.

  4. Regulacija šećera u krvi: Neka istraživanja sugeriraju da klorogenična kiselina može pomoći u smanjenju razine šećera u krvi, što je korisno za osobe s dijabetesom tipa 2 ili za prevenciju dijabetesa.

  5. Podrška kardiovaskularnom zdravlju: Antioksidansi u zelenoj kavi mogu pomoći u smanjenju krvnog tlaka i poboljšanju cirkulacije, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Kako pripremiti i konzumirati zelenu kavu

Zelena kava se može konzumirati kao napitak ili u obliku dodataka prehrani. Za pripremu napitka, zelena zrna se melju i kuhaju poput čaja. Okus je različit od tradicionalne kave, više je biljkast i manje gorak.

Preporuča se konzumacija umjerenih količina zelene kave, jer prekomjeran unos može dovesti do nuspojava kao što su anksioznost, nesanica i probavne smetnje zbog kofeina.

Zaključak

Zelena kava nudi niz zdravstvenih prednosti zahvaljujući visokim razinama antioksidanata i klorogenične kiseline. Iako je njezin okus drugačiji od pržene kave, njene zdravstvene dobrobiti čine je vrijednim dodatkom vašoj prehrani. Kao i kod svih dodataka, važno je konzumirati je umjereno i u skladu s vlastitim zdravstvenim potrebama.

03.08.2024. 12:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh