« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci

Zlato nadmašilo rekordnu cijenu od prije 28 godina

Politička nestabilnost, rast cijene nafte i pad dolara podižu vrijednost zlata

Više o

zlato

Nemiri u Pakistanu, slabljenje dolara i rastuće cijene nafte na terminskom tržištu pridonijeli su skoku cijene zlata na novu rekordnu razinu prvog dana trgovine u novoj godini.

Rekordni skok

Cijena zlata u srijedu je tako dosegnula 859,20 dolara po unci, premašivši raniji rekord od 850 dolara, zabilježen prije 28 godina, odnosno 21. siječnja 1980. No, potom je njezino jačanje posustalo uslijed poduzetih dobitonosnih prodaja, pa se cijena unce spustila na 857,75 dolara.

Dodatni faktor
Osim zbog političkih nemira, rasta cijene nafte  i slabljenja dolara, zlato snažno poskupljuje i zbog pojačane kupnje nakita u novim gospodarskim silama, Kini i Indiji, pokazuju podaci Svjetskog vijeća za zlato.
Rast cijena zlata ukazuje na povećani interes  za ulaganjima u tu kovinu u uvjetima nastavka napetosti u Pakistanu i zabrinutosti ulagača vezano uz financijska tržišta, kazao je Jon Nadler, analitičar pri Kitco Bullion  Dealersu. Jačanju cijena, kako je dodao, pridonio je i  snažan rast cijena nafte i slabljenje američkog dolara.

Politički nemiri u Pakistanu povećali su zanimanje ulagača za zlato budući da se ono smatra utočištem u nesigurnim i teškim vremenima. Žuta kovina rekordnu je cijenu zabilježila 1980. kada su se ulagači užurbano okrenuli kupnji zlata zbog visoke inflacije, izazvane skokom cijena nafte uslijed Iranske revolucije.

Aktualan snažan rast cijene barela sirove nafte poduprli su nemiri u Nigeriji, koja je značajna svjetskom izvozniku nafte, kao i izgledi za daljnje smanjenje američkih zaliha nafte u Sjedinjenim Državama. Jačanju cijena zlata također je pogodovalo slabljenje tečaja dolara koji je prvog dana trgovine u novoj godini oslabio prema euru nakon objave slabog podatka o aktivnostima u američkom sektoru industrijske proizvodnje, tumače trgovci.

Slabljenje dolara potiče potražnju za robom iskazanom u dolarima budući da one postaju jeftinije kupcima koji raspolažu snažnijim valutama a kupnja zlata potiče i više cijene nafte. HINA

Piše: HINA
04.01.2008. 13:48:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh