« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci

Zlato na 1000 dolara po unci

Nesigurnost dovela do rekordne cijene

Pod utjecajem nestabilnog tržišta, plemenitim kovinama od lani neprekidno raste vrijednost
Pod utjecajem nestabilnog tržišta, plemenitim kovinama od lani neprekidno raste vrijednost (GETTY IMAGES)
Više o

zlato

Zlato je jučer prešlo vrijednost od 1000 dolara po unci, a dolar je pao na vrijednost ispod 100 jena, što se dogodilo prvi puta od  1995. godine.

Sigurnost zlata

Prošle je godine zlato poraslo za više od 30 posto, da bi od početka ove godine skočilo za dodatnih 20 posto. Posljednji puta takav je rekordni rast zabilježen u doba Druge naftne krize,  kada se konačno 1980. godine zaustavilo na 850 dolara po unci. To bi prema današnjoj vrijednosti dolara iznosilo 2224 dolara po unci.

Znak krizePovijesno rekordnu vrijednost zlato je zabilježilo 1980. godine, kada mu je cijena bila 850 dolara po unci. Preračunato u današnju vrijednost dolara, to bi iznosilo 2224 dolara po unci.

Uobičajeno je da se u vrijeme nestabilnosti na tržištu događa da zlato i druge plemenite kovine dobivaju na vrijednosti. Srebro je također na najvišim razinama od 1980. godine.  Sve dok postoji financijska nesigurnost zlato će rasti, slažu se stručnjaci. Slabost dolara i sustavno snižavanje kamatnih stopa okreću investitore sigurnosti zlata. ‘Zlato je anti-dolar’, napisao je analitičar JPMorgana Fraser Jamieson u svom izvješću nakon što je prognoze o njegovim cijenama za ovu godinu morao prepraviti sa 720 na 910 dolara po unci. S druge strane, dolar sve više pada. Zbog najavljenog novog rezanja kamatnih stopa američke središnje banke Feda na sjednici idućeg tjedna, analitičari predviđaju daljnji pad i ubrzavanje inflacije.

Nafta je, svakog dana dostižući novi rekord, i prekjučer i jučer u jednom trenutku došla do cijene od 110 dolara po barelu.   

Gotovo svi svjetski burzovni indeksi pod utjecajem globalne kreditne krize, rastuće inflacije i visokih cijena nafte jučer su zabilježili pad.   (METRO)

13.03.2008. 21:52:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh