« Film
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
ZAGREB FILM FESTIVAL

Zlatna kolica rumunjskom filmu "Svi u našoj obitelji"

Rumunjski film snimljen u nizozemskoj koprodukciji ove godine nagrađen je i Srcem Sarajeva za najbolji film

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (ZFF)
Više o

Zagreb Film Festival

,

Raud Jude

,

Svi u našoj obitelji

Zlatna kolica za najbolji dugometražni film ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala (ZFF) osvojio je rumunjski film "Svi u našoj obitelji" Radua Judea, objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u kinu "Europa", gdje će se večeras održati i dodjela nagrada.

"Bliskost sa svim likovima koju osjećamo od samog početka, jednostavnost, a ujedno i složenost priče te izuzetan rad s glumcima bili su vrlo uvjerljivi", istaknuli su članovi žirija u obrazloženju nagrade koja uključuje i četiri tisuće eura.

Jude je s prethodnim uradcima već s uspjehom gostovao na ZFF-u, a za film "Svi u našoj obitelji", snimljen s nizozemskom koprodukcijom, ove je godine nagrađen i "Srcem Sarajeva" za najbolji film.

Zlatna kolica za najbolji kratki igrani film i tisuću eura dobio je izraelski film "Povratak", prvijenac Shaya Levija o mladiću koji nakon psihičkog sloma nastoji ponovno izgraditi svoj život. Ta film je ove godine bio u selekciji Tjedna kritike u Cannesu, a u Zagrebu je nagrađen jer "se bavi pitanjem koje je vrlo važno u suvremenom izraelskom društvu, istražujući pritom univerzalnu ljudsku temu obiteljske psihe na vrlo zreo način".

Posebno priznanje u kratkometražnoj konkurenciji dodijeljeno je poljskom filmu "Barbakan" Bartlomieja Zmude, utemeljenom na stvarnim događajima. To je priča "s ugođajem velikog trilera" o momku koji se iz Njemačke vraća djevojci u Poljsku.

U dokumentarnom programu Zlatna kolica i tisuću eura za najbolji film pripala su kanadsko-srpskom filmu "Slaughtera Nicka za predsjednika" Roba Stewarta. Redatelj filma, inače glumac s karijerom 'na čekanju', slučajno je na Facebooku saznao da je velika zvijezda u Srbiji zbog svoje davne uloge detektiva serije "Tropical Heat" koji je postao simbol otpora studentskih prosvjeda protiv Miloševića.

Posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji dobio je izraelski film "Život u slikama" redateljice Tamar Tal "za nježan i dubok prikaz odnosa bake i unuka, učinjen s mnogo poštovanja, ljubavi, brige i strpljenja".

Najboljim hrvatskim filmom u programu "Kockice" jednoglasno je proglašen kratki film "Terarij" Hane Jušić čiji se "snažan i jedinstven potpis odlikuje visokom estetikom te sinergijom izuzetnog rada kamerom i zrelog osjećaja za dramaturgiju". Od ove godine laureat tog programa, u suradnji s Društvom hrvatskih filmskih redatelja, dobiva i deset tisuća kuna. Posebno priznanje "Kockica" osvojio je film "Babysitter" Ivana Sikavice.

U proteklih osam dana jubilarnog, desetog ZFF-a prikazano je ukupno stotinu filmova, od kojih pedesetak u konkurenciji.

Uspjeli smo prikazati sve planirane filmove, ništa nije kasnilo, a publika je u nevjerojatnom broju pohodila svih šest kino dvorana gdje se festival održavao, rekao je direktor ZFF-a Boris T. Matić.

Austrijski redatelj Markus Schleinzer iz žirija dugometražnog i kratkometražnog igranog filma, pohvalio je ovogodišnju selekciju izrazivši čuđenje što se "s tako malo novaca napravio tako dobar festival". Bilo bi zanimljivo vidjeti što bi se ubuduće moglo napraviti s više novaca, a na festival se vraćam kao turist, dodao je.

Festival službeno završava večeras dodjelom nagrada, nakon koje će se premijerno i izvan konkurencije prikazati omnibus "Zagrebačke priče vol. 2", a izbor filmova s ovogodišnjeg festivala bit će na programu i u nedjelju.


20.10.2012. 15:47:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh