« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
COOL

Živimo li surogat živote?

Ustanova Zagreb film se naravno priključila akciji #ostanitedoma na način da je na YouTube stavila 8 remekdjela među kojima je i Surogat

Ima ga :)
Ima ga :) (Arhiva)
Više o

Dušan Vukotić

,

Zagreb film

,

Surogat

Glasoviti Oscarom nagrađeni 'Surogat' Dušana Vukotića, koji je u sklopu kapanje #ostanitedoma za gledanje ponudio Zagreb film inspiracija je za izložbu 'Stvarnost surogata ili surogat stvarnosti' koju zasad možete razgledati samo virtualno.

S obzirom na izvanrednu situaciju s pandemijom koronavirusa, sve je veća ponuda besplatnog gledanja filmove svih rodova i vrsta. U akciju se uključio i Zagreb film. Vrijedni zaposlenici ne miruju. Neke od njihovih vrhunskih animiranih filmova možete pogledati online.

- Ustanova Zagreb film se naravno priključila akciji #ostanitedoma na način da je na YouTube stavila 8 remekdjela među kojima je i Surogat. Također, Zagreb film je poklonio HRT-u jedno prikazivanje kompletnog serijala Profesor Baltazar uz prijedlog na jedan neradni dan priredimo Dan profesora Baltazara, kaže ravnatelj Zagreb filma, redatelj Vinko Brešan.

Svi koji to još nisu, sada mogu pogledati Vukotićeva 'Surogata' - prvi animirani film izvan SAD-a koji je 1962. godine dobio Oscar kao najbolji crtani film.

Izložba 'Stvarnost surogata ili surogat stvarnosti'

Način na koji je 'Surogat' stvaran, postao je inspiracija za izložbu 'Stvarnost surogata ili surogat stvarnosti' ULUPUH-ove Sekcije za tekstilno stvaralaštvo koju zasad možete samo virtualno.

Pojednostavljeni svijet kružnica, trokuta i kvadrata savršen je prikaz redukcije stvarnog osjetilnog svijeta i rana kritika potrošačkog društva s otuđenim ljudima. S druge strane, Bauhaus je kao umjetnička škola koristeći ta tri geometrijska lika pokrenuo revoluciju.

- Htjeli smo napraviti koncepciju koja sažima dva pola naše stvarnosti, a s obzirom na to da se radi primarno o umjetnicima Sekcije za oblikovanje tekstila ULUPUH-a, onda smo se poigrali riječima 'stvarnost' i 'stvarno' jer mnogi su umjetnici uz radove poslali i kratke upute kao na primjer da se tkanine mogu opipati, tako da smo se s tima malo poigravali, objašnjava kustosica i selektorica izložbe Iva Körbler.

Koncepcija se vodi stvaranjem djela od različitih vrsta, uzoraka i boja materijala, koji su bili svojevrsni hommage 'Surogatu'.

Inače, Bauhaus je prošle godine obilježio 100 godina postojanja, a njegova je apstraktna estetika trajno revolucionirala nove uzorke u tekstilu i tapiseriji, a utjecaj mu je vidljiv i danas gotovo u svim granama umjetnosti.

03.04.2020. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh