« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
PRIPREME

Zimski tranzitni centar gradi se u Slavonskom Brodu

U Slavonskom Brodu priprema se zimski tranzitni centar za migrante kako bi im prolazak kroz Hrvatsku u zimskim mjesecima bio brži i ugodniji, potvrdili su u ponedjeljak iz MUP-a

Kad stigne zima, bit će potreban
Kad stigne zima, bit će potreban (Arhiva)
Više o

Slavonski Brod

,

izbjeglice

,

tranzitni centar

Riječ je o bivšem skladištu Ine gdje postoji kompletna infrastruktura, čvrsti objekti i dva kolosjeka, navode u MUP-u. Na taj će se način omogućiti bolji prijevoz izbjeglica, koje pritom neće kisnuti niti se smrzavati. U MUP-u ističu da će prihvatni centar Opatovac raditi sve dok se ne uredi tranzitni centar u Slavonskom Brodu.

Gradska uprava Slavonskoga Broda ne očekuje nikakve probleme u vezi s uspostavom zimskog tranzitnoga centra za izbjeglice u tome gradu, izjavio je gradonačelnik Mirko Duspara i istaknuo kako su Brođani pokazali svoju humanost i u težim, ratnim uvjetima.

'Iako Vlada još nije donijela službenu odluku, ako tranzitni centar za izbjeglice uistinu bude organiziran u Slavonskom Brodu, Gradska uprava poduzet će sve u okviru svoje nadležnosti kako bi se odluka provela, a da se pri tome ni na koji način ne ometa normalno funkcioniranje grada', stoji u objavi na mrežnoj stranici Grada Slavonskog Broda.

'Mi još nemamo službenu informaciju. O izviđanju lokacije Ininog skladišta na Bjelišu, informiran sam sinoć od strane Hrvatske vojske. Prostora ondje ima za grijane šatore ili kontejnere. Premda se razmatrala i lokacija u Varaždinu, prednost ove u Slavonskom Brodu je što se nalazi na rubu grada i povezana je s glavnim prometnicama - i cestom i željezničkim kolosjekom. Vojska i policija u kampu u Opatovcu odlično obavljaju posao pa ne očekujemo ni ovdje probleme. Posebno jer se ljudi u kampu zadržavaju najduže 15-16 sati, a nakon toga odlaze prema granici', rekao je Duspara.

'Prije svega treba reći da su Brođani tijekom rata pokazali svoju humanost, kada su u svoje kuće i u daleko težim uvjetima primili daleko veći broj izbjeglica', rekao je Duspara, ponavljajući da otvaranje Tranzitnog centra ne bi trebalo negativno odraziti na život u Slavonskom Brodu.

Na službenoj web stranici Grada Slavonskog Broda objevljeno je da su potencijalnu lokaciju za tranzitni centar u bivšem Ininom skladištu naftnih derivata u industrijskoj zoni Bjeliš obišli predstavnici Hrvatske vojske, Policijske uprave brodsko-posavske, Ine, Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Slavonski Brod i gradskog komunalnog poduzeća Vodovod.

Od početka izbjegličke krize, 16. rujna, na područje Hrvatske ušlo je više od 157.000 migranata, od kojih je većina na putu prema željenim odredištima prošla kroz privremeni prihvatni centar Opatovac.

13.10.2015. 08:02:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh