« Film
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
NAJAVE

Zimske priče: Freud na snijegu

Zimske priče donose niz snježnih klasika na veliko platno Kinoteke, a na tjednom programu su Dragan Jurak, Subversive film festival, Bacači sjenki i nekoliko prigodnih blagdanskih naslova

Batman se vraća...
Batman se vraća... (Arhiva)
Više o

Kinoteka

,

Zimske priče

,

Freud na snijegu

Sljedećih nekoliko tjedana na velikome platnu Kinoteke gledat će se Zimske priče, program filmova inspiriranih zimom. Ciklus se sastoji od stilski i žanrovski raznolikih naslova, a podijeljen je u nekoliko cjelina. Prva od njih je Freud na snijegu - tri filma koja spajaju snijeg i psihoanalizu.

Prvi na redu je psihološki triler Alfreda Hitchcocka Opsjednut, u kojem Gregory Peck igra doktora s neobičnom fobijom, a Ingrid Bergman liječnicu koja će mu pomoći da spasi život i razum. Ova snježna napetica, nagrađena Oscarom za najbolju glazbu, nastala je u periodu kada se Hollywood naveliko zainteresirao za psihoanalizu, a poznata je i po čuvenoj snolikoj sekvenci koju je režirao nadrealistički umjetnik Salvador Dalí.

Program se nastavlja s filmom Batman se vraća, jednim od najboljih filmova iz franšize posvećene ovom maskiranom junaku, u kojem se Batman suočava s nekoliko protivnika, među ostalim i jezivim Pingvinom i nepredvidljivom Ženom-mačkom. Film je svojevremeno izazvao kontroverze među roditeljskim udrugama, koje su procijenile da je suviše mračan i seksualiziran za dječju publiku kojoj je isprva bio namijenjen, no zahvaljujući nadahnutim nastupima karizmatičnih Michelle Pfeiffer i Dannyja DeVita te standardno izvrsnih Michaela Keatona i Christophera Walkena, Burtonovo poigravanje manifestnim i latentnim elementima priče iz snježnog Gotham Cityja i danas je jednako svježe, zabavno i provokativno.

Na kraju tjedna je Beskrajni dan, popularna komedija Harolda Ramisa, o ciničnom TV meteorologu koji shvaća da je osuđen na ponavljanje istoga dana. Predvođen sjajnim nastupima Billa Murraya i Andy McDowell, ovaj rado gledani klasik devedesetih popularizirao je dramaturgiju vremenske petlje, a izbjegavanjem objašnjavanja fantastičnih elemenata otvoren je različitim, pa tako i psihoanalitičkim tumačenjima, o kompulzivnom ponavljanju istih radnji.

Filmsko-čitalačka grupa: Dragan Jurak

U utorak, 8. prosinca, iz drugog pokušaja, s Draganom Jurakom razgovarat će se o njegovoj izvrsnoj zbirci eseja Život jahača u trenutku skoka konja preko prepone (Disput, 2020), u kojima maestralno spaja autorefleksiju i umjetničku kritiku. Razgovor će se održati u kinu Kinoteka, uz sudjelovanje polaznica Filmsko-čitalačke grupe, a otvara se čitanjem Jurakova novijeg eseja inspiriranog filmom Osuđenik na smrt je pobjegao (1956), u kojem ovo glasovito djelo Roberta Bressona dovodi u vezu s filmski dramatičnom pričom iz obiteljske povijesti, čije su mjesto radnje kino Kinoteka i njegova okolica. Esej će uživo pročitati kazališni i filmski glumac Dado Ćosić, a uskoro će biti objavljen i u sklopu online filmskog magazina Kino teka na stranici kina.

Događaj je organiziran u sklopu Filmsko-čitalačke grupe, zajedničkog projekt Književnog kluba Booksa i kina Kinoteka, čiji je cilj istražiti odnos filma i književnosti. Program je otvoren za sve zainteresirane, a ulaz je slobodan.

Noviteti: Kumek

Od ovoga tjedna na repertoaru se može pogledati Kumek, treći dokumentarni film iz ciklusa Gazda o životu u (post)tranzicijskoj Hrvatskoj, u kojoj redatelj Dario Juričan spaja političku satiru i istraživačko novinarstvo. Tema ovoga filma je rad dugogodišnjeg zagrebačkog gradonačenika Milana Bandića, a okvir priče predstavlja potraga za njegovim dvojnikom.

Od ostalih noviteta gledamo izvrsnu dramu Otac redatelja Srdana Golubovića, s odličnim Goranom Bogdanom u naslovnoj ulozi oca koji se bori za skrbništvo nad svojom djecom. Na rasporedu je i Undine, suvremena interpretacija bajke o vodenoj nimfi u režiji popularnog njemačkog redatelja Christiana Petzolda.

Subversive festival: Kreativni neposluh

Podsjećamo i na to da se još u ponedjeljak mogu vidjeti dva izvrsna filma iz selekcije ovogodišnjeg Subversive film festivala. Prvi je Orfeja, suradnja legendarnog Alexandera Klugea i filipinskog pank-filmaša Khavna, a drugi su Svemirski psi, odličan dokumentarac tandema Kremser&Peter, koji kroz priču o kujici Lajci, prvom živom biću poslanom u svemir, stvara nekonvencionalni osvrt na sovjetsku svemirsku prošlost.

Filmski outlet: Last Christmas

U Filmskome outletu gledatelji će se prisjetiti prošlogodišnjeg filma koji se prometnuo u neočekivani hit u domaćim kinima - Last Christmas. Ova humorna drama Paula Feiga, inspirirana popularnom pjesmom Georgea Michaela, spaja tradicije screwball komedije i bijeloga filma, a uz prigodan blagdanski ugođaj odlikuje je i izvrsna glumačka ekipa, predvođena Emilijom Clarke i Henryjem Goldingom te veteranima Michelle Yeoh, Borisom Isakovićem i Emmom Thompson (inače i ko-autoricom scenarija) u sporendim ulogama.

Matineja: Grinch

Na subotnjoj matineji je posljednja filmska inačica Grincha, legendarnog zlikovca iz pera Dr. Seussa. Grinch je zeleno gunđalo iz Tkograda, ogorčeno na cijeli svijet, koje odluči „ukrasti Božić" svojim sugrađanima. Hoće li u tome uspjeti, saznajte u ovom vrhunski animiranom filmu iz 2018., koji krase i zabavan hip-hop soundtrack te izvrsna sinkronizacija na hrvatski jezik.

Pametniji grad: Radovi u tijeku

Pametniji grad je višegodišnji projekt, inicijativa i javni događaj u produkciji i organizaciji Bacača Sjenki te pridruženih partnera, čiji je cilj da participativnom i skupnom energijom zajedništva i razmjene istraži različite mogućnosti resursnosti grada. U sklopu incijative gledamo Radove u tijeku, španjolski dokumentarni film u kojem su redatelj José Luis Guerín i njegova ekipa tijekom godine i pol pratili izgradnju zgrade u jednoj stambenoj četvrti Barcelone te bilježili utjecaj procesa na stanovnike susjedstva.

Nakon filma predviđeno je predavanje i razgovor o filmu koji su dio projekta filmskog i medijskog opismenjavanja CinED 2.0. Razgovor i predavanje moderira i drži Boris Bakal, a ulaz je slobodan.

Praktične informacije

Filmski pokaz iskoristite za ulaz na projekcije u sklopu ciklusa Zimske priče i Filmski outlet. Korisnici Filmskog pokaza svoju ulaznicu za ove projekcije Subversive Film Festivala mogu dobiti po cijeni od 10 kuna, uz predočavanje pokaza na blagajni, pri čemu se ulaznice za festival ne ubrajaju se u kvotu predviđenu pokazom.

Poduzeli smo niz mjera kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka. Cjelovit popis mjera potražite ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka: www.kinokinoteka.hr

07.12.2020. 11:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh