« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
INTERVJU

Zika-virus ne može se usporediti s HIV-om

Virus Zika koji se širi po Sjevernoj i Južnoj Americi, može se prenijeti i tijekom spolnog odnosa, kaže medicinar Jonas Schmidt-Chanasit u intervjuu za DW. Ali njega više brine nešto drugo

Komarci prenose Zika virus
Komarci prenose Zika virus (DeviantArt)
Više o

komarci

,

Zika virus

,

što je Zika virus

Deutsche Welle: Virus Zika se širi po Sjevernoj i Južnoj Americi. Mogu li se ljudi i međusobno zaraziti?

Jonas Schmidt-Chanasit: Virus se širi uglavnom preko mušica. Postoji i mogućnost prijenosa seksualnim putem, ali to je manja opasnost. Prava opasnost je da većina osoba zaraženih virusom ne oboli i ne zna da je inficirana. To onda jednostavnijom čini mogućnost prijenosa spolnim odnosom.

A u svakodnevnom životu?

Nije moguć prijenos kao u slučaju ebole, preko tekućine, dodira, poljubaca. Ziku se dakle ni u kojem slučaju ne bi trebalo uspoređivati s HIV-om ili ebolom. Inače će ljudima na pamet odmah pasti neke druge misli i divlje teze, i netko će vrlo brzo reći kako je to novi HIV. Virus je posve jasno „mušični virus". Prilagođen je mušici i inače nema nikakve veze s čovjekom, tamo odakle on dolazi, naime iz prašume. To nije virus poput HIV-a, koji se relativno dobro prilagodio čovjeku i koji se onda prenosi s čovjeka na čovjeka.

Prenosi li se virus putem krvi?

Moguć je prijenos putem transfuzije krvi, kao i kod groznice Dengue, koja je srodna s virusom Zika. U najugroženijim regijama se sada mora ispitati krvne proizvode kako bi se to spriječilo. Zika se može prenijeti i putem mlijeka inficiranih majki ako doje bebe. Ali to nije glavni put koji pogađa milijune ljudi.

Igra li prijenos s čovjeka na čovjeka ikakvu ulogu kod širenja virusa?

Što je više slučajeva sve zanimljiviji će biti i drugi načini prijenosa, koji inače imaju manje važnu ulogu. To se ne smije podcijeniti ako ima više milijuna slučajeva. To je i predmet aktualnih istraživanja. Moramo i dalje istražiti koliko se to često događa, koliko dugo se virus može dokazati u spermi i tako dalje.

Je li prijenos s čovjeka na čovjeka po Vama razlog za zabrinutost?

Mogućnost seksualnog prijenosa je jedan aspekt, ali sigurno ne onaj koji meni i mojim kolegama zadaje najviše glavobolja. Više briga zadaje nam pitanje kako zaštititi trudnice, kako ćemo zaustaviti širenje virusa i kako ćemo se na najbolji način boriti protiv mušica koje ga prenose.

Koliko je virus opasan po Vašem mišljenju?

Situacija je ukupno gledajući neočekivana. Virus Zika izazvao je pomalo strah i jezu. Pogotovo kod dojenčadi su posljedice dramatične. Mnoga to ne prežive. To me zabrinjava, također me brinu i neurološke posljedice kod odraslih koje se povezuje s infekcijom.

Jonas Schmidt-Chanasit je liječnik i virolog na Institutu Bernharda Nochta za tropsku medicinu u Hamburgu.

Piše: Carla Bleiker/DW
28.01.2016. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh