« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
BASILAN

Žestoki sukob vojske i pobunjenika na Filipinima

Vojska je na južnofilipinskom otoku napala bazu islamističke skupine Abu Sajaf

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Filipini

,

Basilan

,

Abu Sajaf

,

Džama Islamija

Najmanje 45 ljudi poginulo je u srijedu u žestokom sukobu između filipinske vojske i muslimanskih gerilaca na južnom filipinskom otoku Basilan. Dvadeset i tri vojnika i 22 pobunjenika ubijena su u napadu vojske na bazu pripadnika skupine Abu Sajaf, u unutrašnjosti otoka Basilana.

"Pokrenuli smo odlučujuću operaciju protiv glavne baze za obuku Abu Sajafa na Basilanu, ali smo naišli na velik otpor. Uništili smo njihovu bazu za obuku i tvornicu bombi ", izjavio je vojni dužnosnik. Drugi dužnosnici izjavili su da je borba trajala osam sati, sve dok gerilci nisu pobjegli na dio otoka prekrivenog gustom šumom.

Abu Sajaf je najmanja, ali i najopasnija muslimanska skupina koja se bori za neovisnost muslimanskih područja Filipina. Skupina je povezana s Džamom Islamijom, radikalnom muslimanskom skupinom optuženom za napade u Indoneziji, uključujući i napade 2002. na Baliju, napad na dva hotela u Džakarti prošli mjesec, a odgovorni su i za najteži napad na Filipinima u kojemu je 2004. potonuo trajekt sa 100 putnika.

Izvor: Hina

13.08.2009. 11:33:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh