« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
Šerijatski zakon

Ženu u Španjolskoj osudili na smrt zbog navodnog preljuba

Neke islamske sekte u Kataloniji funkcioniraju prema nazadnim običajima

(Getty Images)
Više o

preljub

,

šerijatski zakon

,

islamsko pravo

,

isalmske sekte

,

osuđena na smrt

Devet je osoba uhićeno u pokrajini Tarragoni pod optužbom da su ženu magrepskog podrijetla osudile na smrt zbog navodnog preljuba, piše u utorak španjolski list o prvome slučaju koji ukazuje da neka zajednica u Španjolskoj djeluje po načelima islamskog šerijatskog prava.

Slučaj istražuje sud u Tarragoni, gradu i pokrajini na jugu Katalonije, piše list i dodaje da je uhićeno devet osoba magrepskog podrijetla, pripadnika sekte salafista, a optužene su za protuzakonito lišavanje slobode i pokušaj ubojstva te nezakonito udruživanje, piše El Pais.

Slučaj otkriva da neke islamske zajednice funkcioniraju prema plemenskim običajima iz svojih domovina.

Policija je otkrila kako je samozvani islamski sud presudio da je žena bila nevjerna svome suprugu i stoga je osudio na smrt, ali je žrtva, koja je čekala izvršenje presude u izoliranoj kući, uspjela pobjeći i prijaviti sve policiji.

Pretragom gradova Reus y Valls u pokrajini Tarragoni, policija je razotkrila "vrlo opasnu kriminalnu skupinu", citira list policiju i dodaje da se istraga nastavlja jer se možda radi o terorističkoj organizaciji.

Uhićene osobe uživaju autoritet u muslimanskoj zajednici kojoj pripada i žrtva, te je zajednica prihvatila smrtnu presudu koju je izrekao sud sastavljen do osoba koje uživaju autoritet.

Salafizam je krajnje ortodoksna struja islama, piše El Pais i dodaje kako se znalo da pripadnici takve sekte žive u pokrajini Tarragona, ali ovo je prvi pokazatelj da zajednica djeluje prema šerijatskom pravu.

Šerijatsko pravo se nadahnjuje Kuranom, a primjenjuje se u Saudijskoj Arabiji i dijelovima Nigerije. Prema tome pravu preljub je moguće kazniti kamenovanjem na smrt. (hina/metro-portal)

08.12.2009. 14:28:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh